Český aktivista vyhlásil na území bývalej Juhoslávie vlastný štát

NETKY.SK • 15 Apríl 2015, 07:25 • 2 min
Český aktivista vyhlásil na území bývalej Juhoslávie vlastný štát

PRAHA - Vlastný štát na "území nikoho" medzi Srbskom a Chorvátskom si založil aktivista a člen českej Strany slobodných občanov Vít Jedlička. Nazval ho Slobodná republika Liberland a vyhlásil sa za jej prezidenta, informoval dnes portál Novinky.cz.

slovakia

left justify in out

Jedlička dúfa, že ostatné krajiny jeho nový štát čoskoro uznajú. V tlačovej správe uviedol, že prípravný výbor poveril prezidenta, aby vznik Liberlandu "v rámci príslušných diplomatických nót oznámil nielen obom susedným štátom, ale aj OSN a postupne aj ďalším krajinám".

 

Územie Liberlandu má rozlohu sedem kilometrov štvorcových a nachádza sa na takzvanom "území nikoho" pri toku Dunaja medzi Chorvátskom a Srbskom. Ani jedna z týchto krajín podľa Jedličku v rámci svojich hraničných sporov neprejavila o územie záujem.

 

"Cieľom zakladateľov nového štátu je vytvoriť spoločnosť, kde poctiví ľudia môžu prosperovať bez toho, aby im štát znepríjemňoval život zbytočnými zákazmi a daňami. Jedným z dôvodov vzniku Liberlandu je stále sa rozširujúci vplyv záujmových skupín na fungovanie štátnych celkov a s tým súvisiace horšie podmienky pre život ľudí. Zakladatelia sa inšpirujú štátmi ako Monako, Lichtenštajnsko alebo Hongkong," uviedol Jedlička.

 

Tvrdí, že cez internet už dostal desiatky žiadostí o občianstvo. Jedinou podmienkou je, aby žiadateľ nebol komunista, nacista či iný extrémista.

 

Liberland má už svoju vlajku, štátny znak, motto ("Žiť a nechať žiť") a webovú stránku https://liberland.org.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies