Česku sa migranti vyhýbajú, nechcú tam ísť nelegálne ani legálne

NETKY.SK • 3 Január 2018, 09:43 • 2 min
Česku sa migranti vyhýbajú, nechcú tam ísť nelegálne ani legálne

PRAHA - Kým niektorí českí politici varujú pred utečencami v Česku, ďalší z pravidelných dokumentov ministerstva vnútra dokazujú, že krajine sa migračná vlna stále vyhýba, a to legálna aj nelegálna.

slovakia

left justify in out

"Na území Českej republiky sú v spojitosti s migračnou krízou zisťovaní iba jednotlivci či malé skupiny migrantov," píše sa v správe, ktorú podpísal šéf rezortu Lubomír Metnar. Dokument má k dispozícii český denník Právo a v stredu z neho citoval portál Novinky.cz.

 

Vlani v novembri bezpečnostné zložky zadržali 21 nelegálnych migrantov, ktorí však Česko využili len ako tranzitnú krajinu. V októbri to bolo 24 ľudí.

V novembri sa medzi nimi nachádzalo päť Arménov, rovnaký počet Srbov a Sýrčanov. Zaistení boli aj dvaja Iračania a po jednom nelegálnom migrantovi z Afganistanu, Alžírska, Bieloruska a Filipín. Nelegálni migranti podľa štatistík z uplynulých mesiacov pochádzajú napríklad i z Turecka, Vietnamu, Sudánu či Pakistanu.

 

Najviac migrantov zadržali príslušné orgány v Juhomoravskom a Úsťanskom kraji a jeden v stredných Čechách. Štatistiky rezortu vnútra uvádzajú, že medzi migrantmi bolo päť žien a sedem detí vo veku do 15 rokov. Väčšina z nich mala namierené do Nemecka, päť z 21 migrantov označilo Česko za svoju cieľovú destináciu. Niektorí jednotlivci chceli tiež pokračovať v ceste do Fínska, Francúzska a Poľska.

 

V rámci tranzitnej nelegálnej migrácie bolo od júna 2015, keď sa zaviedli posilnené opatrenia, do konca vlaňajšieho novembra zaistených 3950 osôb. Migranti končia v zariadeniach patriacich ministerstvu vnútra. Príslušné orgány následne rozhodujú, či dostanú migranti v Česku azyl, alebo ich deportujú. Správa teda dokazuje slová ministra Metnara, ktoré tesne pred koncom roka 2017 verejne adresoval šéfovi SPD a podpredsedovi Poslaneckej snemovne Tomiovi Okamurovi. Ten ostro vystupuje proti migrantom a v nedávnom videu tvrdil, že bezpečnosť sa v Českej republike zhoršila a hrozia jej teroristické útoky.

 

"Česko už teraz dôsledne postihuje akúkoľvek nelegálnu migráciu. Neexistuje žiadna tolerancia nezákonnej migrácie zo strany českého štátu," napísal minister vnútra. Podľa Metnarových ďalších slov Česko patrí medzi najbezpečnejšie krajiny sveta, pričom bezpečnosť sa vôbec nezhoršuje. V českých zariadeniach pre zaisťovanie cudzincov sa k 30. novembru 2017 nachádzalo celkovo 66 osôb. Sú medzi nimi prevažne občania Ukrajiny (30), Vietnamu (11), Moldavska (5), Iraku (5) a Gruzínska (4).

 

Migranti majú malý záujem sa dlhodobo alebo trvalo usadiť v Česku - dokazuje to počet žiadostí o tzv. medzinárodnú ochranu. Právo na ňu majú tí ľudia, ktorí sa z najrôznejších dôvodov nemôžu vrátiť do vlasti a môžu teda požiadať o trvalý pobyt či o udelenie azylu. V novembri sa takýchto žiadostí o medzinárodnú ochranu nazhromaždilo 116, pričom najviac ich bolo z Ukrajiny, Arménska, Gruzínska, Kuby, Ruska a Vietnamu. Od vlaňajšieho januára do novembra odcestovalo z ČR podľa správy v rámci asistovaných dobrovoľných návratov 363 ľudí; ďalšie návraty sa chystajú, informoval v stredu spravodajský portál Novinky.cz.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona