Českú republiku čakajú prezidentské voľby: O najvyšší post zabojuje deväť kandidátov

NETKY.SK • 11 Január 2018, 06:34 • 2 min
Českú republiku čakajú prezidentské voľby: O najvyšší post zabojuje deväť kandidátov

PRAHA - V Českej republike sa v piatok a v sobotu uskutočnia prezidentské voľby.

slovakia

left justify in out

Pokiaľ nikto z kandidátov nezíska v prvom kole aspoň 50 percent hlasov, uskutoční sa o dva týždne druhé kolo. Českí voliči by si v takomto prípade hlasovanie zopakovali 26. a 27. januára. Volebné miestnosti budú otvorené v piatok od 14:00 do 22:00 a v sobotu od 8:00 do 14:00.

 

O priazeň voličov sa bude uchádzať deväť kandidátov. Obhájiť svoju funkciu sa pokúsi súčasná hlava štátu Miloš Zeman. Okrem neho o prezidentské kreslo zabojujú bývalý predseda Akadémie vied Českej republiky Jiří Drahoš, podnikateľ Michal Horáček, bývalý diplomat a manažér Pavel Fischer, expremiér Mirek Topolánek, hudobník Petr Hannig, manažér Jiří Hynek, lekár a pedagóg Marek Hilšer a manažér Vratislav Kulhánek.

Podľa posledného predvolebného prieskumu verejnej mienky uskutočneného tento týždeň pre Českú televíziu by voľby vyhral súčasný prezident Zeman. Podľa agentúr Kantar TNS a Median by mu svoj hlas dalo 42,5 percenta opýtaných. Na druhom mieste by skončil Jiří Drahoš s 27,5-percentnou podporou. Tretí by sa umiestnil Michal Horáček, ktorý by získal 12,5 percenta hlasov. V druhom kole by však Drahoš Zemana porazil. V pondelok zverejnili prieskum aj agentúry STEM/MARK. Aj podľa neho by v druhom kole zvíťazil Drahoš nad Zemanom.

Český prezident sa volí priamo na päťročné funkčné obdobie. Prvým priamo zvoleným prezidentom Českej republiky je Miloš Zeman, ktorý vyhral prezidentské voľby v roku 2013. Jeho mandát vyprší 8. marca.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona