Česku hrozí zastavenie čerpania peňazí z európskych fondov

NETKY.SK • 29 Máj 2013, 18:51 • 2 min
Česku hrozí zastavenie čerpania peňazí z európskych fondov

PRAHA - Za problémy s využívaním finančných prostriedkov Európskej únie čelí Česká republika kritike Európskej komisie (EK).

slovakia

left justify in out

Prahe by dokonca mohlo hroziť zastavenie čerpania peňazí z európskych štrukturálnych fondov v období rokov 2014-2020, teoreticky by mohlo ísť až o pol bilióna Kč, informoval dnes Český rozhlas a spravodajská televízia ČT24. Európska komisia podmieňuje ďalšie preplácanie prostriedkov z európskych fondov prijatím zákona o úradníkoch a ČR je poslednou členskou krajinou EÚ, ktorej podobná legislatívna úprava chýba. EK vníma práve tento zákon ako nevyhnutný predpoklad depolitizácie štátnej správy.

Brusel má však výhrady aj k dôchodkovej reforme alebo znižovaniu schodku štátneho rozpočtu. EK vyzvala ČR, aby znížila rozdiely v zdaňovaní zamestnancov a živnostníkov a obmedzila zdanenie práce. Apel EK sa týka aj zavedenia neskoršieho odchodu do dôchodku a dôrazu na podporu prorastových opatrení či úpravy nadmerného rozpočtového schodku "udržateľným spôsobom". 

Česká vláda by podľa EK mala významným spôsobom zlepšiť efektivitu nákladov v zdravotníctve a podobne zvýšiť počet inkluzívnych predškolských zariadení, osobitne so zameraním sa na deti do troch rokov a na účasť rómskych detí. Praha by však mala schváliť a uplatniť v praxi aj zákon o súkromných predškolských zariadeniach a posilniť kapacity tých štátnych.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies