Českú a slovenskú transatlantickú cenu získajú bývalí ministri Chertoff a Dobrovský

NETKY.SK • 26 Máj 2017, 10:37 • 2 min
Českú a slovenskú transatlantickú cenu získajú bývalí ministri Chertoff a Dobrovský

BRATISLAVA – V rámci bezpečnostného fóra GLOBSEC 2017, ktoré sa koná v týchto dňoch v Bratislave, tohtoročnú Českú a slovenskú transatlantickú cenu získa v medzinárodnej kategórii bývalý minister pre vnútornú bezpečnosť USA Michael Chertoff a česká osobnosť, bývalý minister obrany, politik, disident Luboš Dobrovský.

slovakia

left justify in out

"Myslím si, že sú to skvelé nominácie. Michael Chertoff je pre mňa osobne stelesnením toho najlepšieho v politike. Človek, ktorý po 11. septembri, po bezprecedentných teroristických hrozbách vnútri Spojených štátov bol schopný viesť inštitúciu takým spôsobom, aby nevyvolával hystériu, ale zároveň aby riešil problémy, ktoré sú," uviedol bývalý veľvyslanec v USA Káčer, ktorý s ním v tom čase úzko spolupracoval na zrušení vízovej povinnosti.

 

"Hovorili sme, že ak sme členmi NATO, úzko spolupracujeme, ak sme skutočne súčasťou jedného hodnotového sveta, nemôžeme mať pasažierov prvej a druhej triedy," konštatoval.

 

Rastislav Káčer považuje druhého oceneného za človeka, ktorý stál za svojimi hodnotami slobody celý život. "Prispel k tomu, že dnes sme slobodné, demokratické krajiny, rovnocenná súčasť Západu, napríklad tým, že bol súčasťou tímu, ktorý rokoval o odsune sovietskych vojsk z územia Československa. Kľúčový člen tímu. Československý a český veľvyslanec v Rusku, minister obrany skvelý v kľúčovom období vstupu do NATO," uviedol na margo Dobrovského Káčer.

 

Česká a slovenská transatlantická cena sa udeľuje dvakrát do roka. Jedenkrát počas medzinárodnej bezpečnostnej konferencie GLOBSEC a druhýkrát počas dní NATO v Ostrave. Cenu odovzdáva organizácia GLOBSEC a česká euroatlantická rada Jagello 2000. Každý rok ju získajú dve osobnosti, ktoré významnou mierou prispeli k posilneniu transatlantických väzieb, mieru, prosperity a stability v euroatlantickom priestore.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies