Českou absurditou roka 2017 sa stalo platenie DPHčky z nezaplatených faktúr

NETKY.SK • 11 Máj 2017, 09:40 • 2 min
Českou absurditou roka 2017 sa stalo platenie DPHčky z nezaplatených faktúr

PRAHA – Ocenením absurditou roka sa organizátori snažia upozorniť na nezmyselné administratívne nariadenia úradov voči podnikateľom.

slovakia

left justify in out

Tento rok si podnikatelia za najväčšiu perlu nezmyselných nariadení úradov zvolili povinnosť platiť daň z pridanej hodnoty z nepreplatených faktúr. Český podnikatelia zúžili dlhý zoznam na sedem byrokratických nezmyslov, s ktorými sa stretávajú na dennom poriadku.

 

Medzi ne zaradili napríklad zle nastavený stavebný zákon, preplácanie administratívnych úkonov papierovými kolkami či informačné ceduľky k elektronickej evidencii tržieb. V stredu prezident Hospodárskej komory ČR Vladimír Dlouhý vyhlásil výsledok.

 

„Daň môžu podnikatelia žiadať späť, ale len za určitých okolností. Podnikatelia musia DPH zaplatiť hneď. Žiadny pardon kvôli tomu, že čakajú na peniaze od svojich dlžníkov neexistuje,“ reagovali české úrady na ocenenie.

 

Poďla Dlouhého najväčším problémom je obrovské administratívne a byrokratické zaťaženie s nízkou transparentnosťou legislatívy, ktorom sa ľudia jednoducho nevyznajú. Podnikatelia sa zhodujú, že snaha ministerstva priemyslu a obchodu minimalizovať administratívnu záťaž prenášanú na firmy, nie je viditeľná, práve naopak. Procesy sú zdĺhavejšie a komplikované.

 

Anketa je súčasťou podnikateľských súťaží, ktorej cieľom je zlepšiť podnikateľské prostredie. Absurdita roka má upozorniť na nezmyselné, zbytočne komplikované nariadenia a povinnosti, ktoré požadujú úrady od podnikateľských subjektov.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies