Československo bol napriek rôznym dejinným zvratom dobrý a úspešný projekt

NETKY.SK • 28 Október 2018, 11:26 • 2 min
Československo bol napriek rôznym dejinným zvratom dobrý a úspešný projekt

BRATISLAVA - Československo bol napriek rôznym dejinným zvratom dobrý a úspešný projekt. Konštatuje to Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky.

slovakia

left justify in out

„Predovšetkým vytvorilo priestor pre náš plnohodnotný rozvoj - od neslobodných národov na začiatku 20. storočia až po úspešné samostatné štáty, ktoré sú v súčasnosti plne rešpektovanými členmi medzinárodného spoločenstva. Prvá republika bola v európskom kontexte funkčným štátom s pluralitnou demokraciou a dala našim národom silnú demokratickú tradíciu. Československo bolo počas svojho vývoja, žiaľ, aj obeťou totalitárnych ideológií, v dôsledku ktorých bolo koncom tridsiatych rokov roztrhnuté a neskôr bolo na štyridsať rokov uzavreté svetu. Napriek týmto negatívnym skúsenostiam medzi našimi národmi vznikli hlboké občianske, kultúrne a ľudské väzby, vďaka ktorým aj 25 rokov po rozdelení spoločnej federácie môžeme naše vzťahy označiť za nadštandardné. Je príznačné, že aj samotné rozdelenie federácie prebehlo kultivovane, ústavne a pokojne, za čo sa nám dodnes dostáva zaslúžené uznanie naprieč celým svetom,“ uvádza sa vo vyhlásení MZVaEZ, ktoré agentúre SITA poslal tlačový odbor rezortu,

Historické výročie – sto rokov od vzniku Československa bolo vo svojej dobe vyvrcholením úsilia o národnú svojbytnosť Slovákov a Čechov. Prvá Československá republika bola vyhlásená 28. októbra 1918 v Prahe. O dva dni bola v Martine prijatá Deklarácia slovenského národa, ktorou sa zástupcovia slovenských politických strán prihlásili k sebaurčovaciemu právu národov a rozhodli sa spojiť budúcnosť slovenského národa s českým národom. Ako ďalej uvádza rezort zahraničia, dnes vieme, že to bolo v danom čase najlepšie rozhodnutie. Po mierovej konferencii v Paríži, ktorá zabezpečila medzinárodno-právne garancie nového štátu, bola 29. februára 1920 prijatá nová ústava a Československo bolo zriadené ako parlamentná demokracia.

„Výsledkom sú dnes dva spriatelené a spojenecké štáty postavené na národných a európskych hodnotách slobody, demokracie a ochrany ľudských práv, geopoliticky jasne ukotvené v EÚ a NATO, čo predstavuje spoločný rámec našej bezpečnosti, stability a prosperity. Úlohu rezortov diplomacie v aktuálnom kontexte vidíme v potrebe udržať existenciu otvorených pluralitných spoločností a liberálnej demokracie, podporovať jednotu Európskej únie a ochrániť multilateralizmus. Spoločne sa hlásime k rozvoju vyšehradskej a ďalších stredoeurópskych regionálnych platforiem pre spoluprácu, ktoré slúžia na posilňovanie vnútornej dynamiky, prepojenosti a súdržnosti nášho regiónu ako integrálnej súčasti EÚ. Vznik Československa bol tiež prihlásením sa našich národov k účasti na modernom medzinárodnom poriadku usporiadanom na báze rešpektovania pravidiel medzinárodného práva. K tomuto cieľu sa hlásime aj po 100 rokoch,“ konštatuje MZVaEZ.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona