Česko zvažuje zvýhodnenú sadzbu DPH na lieky a knihy

NETKY.SK • 17 Apríl 2014, 12:15 • 2 min
Česko zvažuje zvýhodnenú sadzbu DPH na lieky a knihy

PRAHA - Česká republika (ČR) od budúceho roka môže zaviesť 10-percentnú sadzbu dane z pridanej hodnoty (DPH) na lieky a knihy, zníženie zostávajúcich sadzieb je však vzhľadom na výdavkové plány vlády nepravdepodobné. Uviedol to v stredu premiér Bohuslav Sobotka. Na zavedení tretej sadzby DPH sa tento rok po nástupe k moci dohodli strany vládnej koalície.

slovakia

left justify in out

Lieky a knihy v ČR v súčasnosti podliehajú najnižšej sadzbe DPH 15 %. Návrh ministerstva financií počíta aj so znížením existujúcich sadzieb DPH 15 % a 21 % o jeden percentuálny bod od roku 2016. To by však bolo podľa premiéra Sobotku náročné vzhľadom na vládne plány zvyšovania dôchodkov a investícií do infraštruktúry. Sociálni demokrati považujú novú 10-percentnú sadzbu za prijateľný kompromis, povedal premiér po zasadnutí vládneho kabinetu. 

 

Česká vláda sa zaviazala udržať deficit verejných financií pod maastrichtským limitom EÚ 3 % hrubého domáceho produktu. Od znižovania rozpočtového schodku, ktorý plánovala predchádzajúca vláda, však Sobotkov kabinet ustúpil s cieľom podporiť zotavenie ekonomiky po vlaňajšom prepade do recesie. Podľa prepočtov ministerstva financií by zníženie súčasných sadzieb DPH spôsobilo výpadok príjmov v objeme 16,3 mld. CZK. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona