Česko zavedie euro najskôr v roku 2019!

NETKY.SK • 29 Máj 2013, 13:02 • 2 min
Česko zavedie euro najskôr v roku 2019!

PRAHA - Česká republika prijme euro najskôr v roku 2019. Vyhlásil to v stredu guvernér centrálnej banky krajiny (ČNB) Miroslav Singer.

slovakia

left justify in out

"Aj v prípade, ak z volieb vzíde koalícia síl, ktoré sa usilujú o rýchly vstup do eurozóny, sa mi zdá pravdepodobné, že prihlášku podajú až v roku 2016, takže najbližší možný dátum vstupu je rok 2019," povedal Singer na tlačovej konferencii v Prahe. Stredoľavá opozícia, ktorá pravdepodobne zvíťazí v budúcoročných parlamentných voľbách, považuje zavedenie eura za možné okolo roku 2020.

K prijatiu spoločnej meny sa Česká republika zaviazala v rámci členstva v Európskej únii. Český prezident Miloš Zeman minulý mesiac uviedol, že krajina by mohla zaviesť euro do piatich rokov. Jeho predchodca v úrade Václav Klaus, naopak, vyzýval na rokovania s Bruselom s cieľom dosiahnuť výnimku, ktorá by ČR podobne ako Veľkej Británii umožnila zotrvať mimo eurozóny. 

Záujemca o členstvo v menovej únii musí udržať deficit verejných financií pod hranicou 3 % hrubého domáceho produktu (HDP) a verejný dlh nesmie prekročiť 60 % HDP. Ďalšími kritériami sú stabilita dlhodobých úrokových sadzieb, udržanie národnej meny v systéme pevných výmenných kurzov s eurom a nízka miera inflácie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies