Česko zaplavujú lacné vajcia z Poľska

NETKY.SK • 14 Júl 2016, 13:54 • 2 min
Česko zaplavujú lacné vajcia z Poľska

PRAHA - Českých hydinárov valcuje konkurencia z Poľska. Tamojší chovatelia predávajú českým reťazcom vajcia výrazne lacnejšie. Podľa ministra poľnohospodárstva Mariana Jurečku tieto vajcia ponúkajú hlavne Kaufland a Ahold. Lacný dovoz by pritom mohol českých hydinárov prinútiť do konca roka zatvárať chovy.

slovakia

left justify in out

Minister v stredu (13.7.) upozornil nielen na problém s cenou dovážaných vajec, ale aj na ich kvalitu.

 

"Predovšetkým v obchodných reťazcoch Kaufland a Ahold sme narazili na problematiku, ktorá sa týkala zle označených vajec alebo vajec, ktorá vôbec neboli nahlásené v dovoze do Českej republiky. Tieto vajcia sme rádovo v státisícoch kusov vracali spať do Poľska," uviedol Jurečka.

 

Poľských vajec sa v českých obchodoch objavuje čoraz viac. Česko má pritom podľa ministerstva potenciál stať sa vo výrobe vajec úplne sebestačné. Dovoz je možný, ale cena by mala byť realistická.

 

"V Českej republike sa výrobné náklady na výrobu jedného vajca pohybujú niekde medzi 1,50 až 1,70 koruny (5,5 - 6,3 centu) podľa technológie," vysvetlil Jiří Šír, námestník ministra poľnohospodárstva.

Podľa informácií ministerstva sa však vajcia z Poľska dovážajú za 80 halierov za kus. Drahšie české vajcia tak mnohé obchodné reťazce nechcú.

 

"Konkurovať, nebojím sa povedať dumpingovým dovozom, je veľmi ťažké," dodal Šír. Logicky tak českým výrobcom bude do budúcnosti vznikať strata.

 

"Sme presvedčení, že zahraniční výrobcovia nemôžu plniť európske normy a požiadavky, napríklad na obohatené klietky a zároveň dosahovať takéto nízke výrobné náklady," domnieva sa Šír.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies