Česko vyviezlo vlani do zahraničia zbrane za rekordných 6,8 miliardy

NETKY.SK • 27 September 2013, 16:29 • 2 min
Česko vyviezlo vlani do zahraničia zbrane za rekordných 6,8 miliardy

PRAHA - Minulý rok bol pre české zbrojovky rekordný. Do zahraničia totiž vyviezli materiál takmer za 7 miliárd českých korún (Kč), čo v porovnaní s rokom 2011 predstavuje nárast viac než o polovicu.

slovakia

left justify in out

Nevládna organizácia Amnesty International však upozorňuje, že dve pätiny zbraní boli vyvezené do krajín, kde hrozí, že sa s nimi budú porušovať ľudské práva. Informoval o tom server iDNES.cz. Zatiaľ čo v roku 2011 Česko vyviezlo zbrane, muníciu a ďalší vojenský materiál v hodnote 4,5 miliardy Kč (175,17 milióna eur), v minulom roku už vývoz podľa výročnej správy ministerstva priemyslu predstavoval rekordných 6,8 miliardy Kč. Analýza Amnesty International pritom ukazuje, že z krajín s minimálnou alebo žiadnou úrovňou demokracie zbrojovky inkasovali približne 2,62 miliardy Kč. 

"Je to dané historicky. Napríklad do Egypta alebo Sýrie sa zbrane vyvážali relatívne vo veľkom počte už za socializmu a zachovali sa tak silné kontakty na kliky, ktoré zbrane nakupujú," vysvetlil za Amnesty International jej expert na oblasť zbraní Michal Mochťak. "Často ide o neformálne kontakty, keď títo ľudia napríklad v Československu študovali," dodal. Podľa ministerstva zahraničných vecí, ktoré rozhoduje o udelení licencie na vývoz zbraní, však do krajín, v ktorých sa porušujú ľudské práva, sa zbrane vyvážať nesmú. Ako dodalo, hlavným dokumentom, o ktorý sa musí opierať, je etický kódex a v tejto oblasti sa ministerstvo riadi aj kódexom daným Európskou úniou.

Mochťak uznáva, že samotné kódexy sú nastavené v podstate správne. Ich aplikácia v reáli však taká slávna nie je. Ministerstvo zahraničných vecí má síce vlastné koncepčné materiály, ktorými sa ale podľa Amnesty International neriadi. "Situácia je rovnaká prakticky vo všetkých európskych krajinách, ktoré majú zbrojársky priemysel. Problém je v tom, že výklad princípov je taký, aký je, a štátom to vyhovuje," dodal Mochťak.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies