Česko vyšle na Eurovíziu Martu Jandovú a Václava Noida Bártu

NETKY.SK • 2 Február 2015, 10:45 • 2 min
Česko vyšle na Eurovíziu Martu Jandovú a Václava Noida Bártu

PRAHA - Česko budú na Veľkej cene Eurovízie 2015 (Eurovision Song Contest) vo Viedni reprezentovať Marta Jandová a Václav Noid Bárta s duetom Hope Never Dies. Rozhodla o tom odborná porota, informoval server iDnes.cz.

slovakia

left justify in out

Finále pesničkovej súťaže odvysiela Česká televízia v priamom prenose 23. mája. Michael Kocáb, ktorý bol členom odbornej poroty, povedal, že vybraná pieseň má "veľmi osobitý, pekný refrén," ktorý "môže zapôsobiť".

 

Ďalší z členov poroty, hudobník Ondřej Soukup povedal, že "európske publikum nerieši, ako je kto u nás populárny, ale aké má charizma a ako spieva. Každý má príležitosť iba tri minúty".

 

Jandová a Bárta budú spievať v druhom semifinálovom kole, ktoré odvysiela kanál ČT art. Semifinále aj finále bude v ČT komentovať Aleš Háma, informoval iDnes.cz.

 

Veľká cena Eurovízie je jedným z najdlhšie trvajúcich televíznych programov na svete. Jej začiatky siahajú do 50. rokov minulého storočia, kedy mala súťaž pomôcť upevňovať ducha jednoty po druhej svetovej vojne.  Tento rok sa v rakúskej metropole uskutoční jej 60. ročník.    V súboji interpretov má profesionálna porota 50% váhu hlasov a ďalšiu polovicu si delia diváci. Má sa tak predísť preferenčnému krajanskému hlasovaniu a zabezpečiť, že Eurovíziu vyhrá tá najkvalitnejšia skladba. 

 

Vlani v súťaži zvíťazil bradatý rakúsky travesty umelec Tom Neuwirth, ktorý vystupuje pod umeleckým menom Conchita Wurst. Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun v októbri na návšteve Viedne povedal, že speváčka zmenila známe podujatie, často kritizované za gýčové vystúpenia, na "chvíľu vzdelávania v otázke ľudských práv", a to svojím bojom za rozmanitosť a toleranciu.

 

Usporiadateľom jubilejného ročníka je rakúska televízna a rozhlasová spoločnosť ORF, 19. a 21. mája prebehnú dve semifinálové kolá, veľké finále potom v sobotu 23. mája. Miestom bude známa viedenská Stadthalle.

 

Slovensko sa opätovne na Veľkej cene Eurovízie nezúčastní.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona