Česko vyšle do zemetrasením postihnutého Nepálu traumatologický tím

NETKY.SK • 27 Apríl 2015, 13:15 • 2 min
Česko vyšle do zemetrasením postihnutého Nepálu traumatologický tím

PRAHA - Obetiam zemetrasenia v Nepále pomôže český zdravotnícky traumatologický tím, ktorého vyslanie schválila vláda.

slovakia

left justify in out

Na svojom twitterovom účte to napísal predseda českej vlády Bohuslav Sobotka, informovali dnes webové stránky iDnes.cz. Do oblasti by mali odletieť viac ako tri desiatky lekárov a hasičov, celkovo 36 osôb. Vláda okrem toho schválila Nepálu pomoc vo výške 20 miliónov korún (728.000 eur).
     

Zemetrasenie si vyžiadalo vyše 3700 obetí a českým úradom sa stále neozvali približne dve desiatky Čechov, ktorí sa nachádzajú v postihnutej oblasti. V Nepále bolo v čase zemetrasenia najmenej 216 Čechov, udáva zmienený internetový zdroj.
     

"191 českých občanov je v poriadku, s 25 nemáme spojenie," povedal v poludňajších správach televízie Nova český minister zahraničných vecí Lubomír Zaorálek.
     

Český veľvyslanec v Indii Miloslav Stašek to následne upresnil, keď povedal Českému rozhlasu, že sa kontakt zatiaľ nepodarilo nadviazať s 19 z nich.
     

Podľa neho sa väčšina z tých, ktorí sa úradom zatiaľ neozvali, nachádza niekde v horách na túre a je mimo signálu. Tým, ktorí o to požiadajú, české úrady pomôžu krajinu opustiť.
     

Priamo v nepálskom hlavnom meste Káthmandu, ktoré otrasy silne poškodili, je česká konzulka, ktorá na miesto dorazila z indickej metropoly Naí Dillí. V spolupráci s honorárnym konzulátom v Káthmandu pomáha českým turistom najmä so zabezpečením dopravy späť do Česka.
     

Do krajiny po otvorení letiska v Káthmandu už začala v nedeľu prúdiť medzinárodná humanitárna pomoc. Zbierky na pomoc obetiam zemetrasenia vyhlásili i české humanitárne organizácie, ktoré zároveň uvoľnili peniaze pre rýchlu pomoc najzraniteľnejším.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies