Česko vlani hospodárilo s najnižším deficitom v histórii

NETKY.SK • 1 Apríl 2016, 14:16 • 2 min
Česko vlani hospodárilo s najnižším deficitom v histórii

PRAHA - Rozpočtový deficit Českej republiky dosiahol minulý rok len 0,4 % hrubého domáceho produktu (HDP). Je to najlepší výsledok od začiatku týchto štatistík, teda od roku 1995.

slovakia

left justify in out

V predchádzajúcom roku 2014 malo pritom Česko schodok v rozpočte na úrovni 2 % HDP. Informoval o tom na svojej internetovej stránke portál Patria.cz s odvolaním sa na najnovšie údaje Českého štatistického úradu.

 

Hlavnú zásluhu na výraznom zlepšení výsledku verejných financií má centrálna vláda, ktorá hospodárila s výrazne nižším schodkom ako v roku 2014. Umožnil jej to predovšetkým neočakávane silný ekonomický rast, ktorý sa prejavil vo vyšších príjmoch z daní a sociálneho poistenia na jednej strane a prílevu peňazí z fondov EÚ na strane druhej.

 

Výrazne lepšie a opäť s prebytkom - hospodárili aj miestne samosprávy, ktoré už pravidelne dosahujú lepšie výsledky než vláda a ich rozpočty sú už tri roky v prebytku.

 

ČR už tretí rok po sebe plní maastrichtské rozpočtové kritériá a zrejme aj za minulý rok bude patriť v rámci krajín Európskej únie (EÚ) medzi premiantov. Napriek tomu však nemožno zabudnúť na významný vplyv silného ekonomického rastu, s ktorým sa pôvodne nepočítalo. Nielenže pomohol Česku zvýšiť daňové príjmy, ale aj viedol k úsporám v nákladoch na nezamestnaných.

 

K zlepšeniu došlo aj vo vývoji verejného dlhu. Síce v korunovom vyjadrení mierne narástol, ale v pomere k HDP klesol na 41,1 %. ČR tak aj naďalej patrí medzi najmenej zadlžené krajiny v EÚ a hladko spĺňa rozpočtové pravidlá uplatňované v únii. V tomto roku by sa výsledok verejných financií ČR nemusel od toho minulého príliš odlišovať, konštatuje Patria.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona