Česko sužuje najhoršie sucho za uplynulých desať rokov

NETKY.SK • 21 Júl 2015, 08:01 • 2 min
Česko sužuje najhoršie sucho za uplynulých desať rokov

PRAHA - Tohtoročné sucho v Česku, ktoré je podľa meteorológov najhoršie od roku 2003, dosiahlo najvyšší "stupeň"; zasiahlo už totiž aj podzemné vody. Búrky, ktoré prídu do krajiny s novým oteplením, však nedostatok vlahy nevyriešia. Informoval o tom v noci nadnes spravodajský server iDNES.cz.

slovakia

left justify in out

K podpriemerným zrážkam, ktoré experti registrujú v Česku od apríla, sa v júni pridali vysoké teploty a tie zvýšili vyparovanie. Sucho nie je ako povodeň: vzniká dlhší čas a to tohtoročné sa vyvíja už od jari. Meteorológovia preto rozlišujú namiesto klasických stupňov rôzne typy sucha, ktoré však nasledujú v nemenných fázach.


"O klimatickom suchu hovoríme, keď neprší. Nasleduje ho sucho pôdne, keď v pôde chýba voda, čo sa potom prejaví na vodných tokoch. A na zmenšené prietoky nakoniec nadviaže ubúdanie podzemných vôd. Na tých sa sucho prejavuje vždy až s určitým oneskorením," vysvetlil hydrológ Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) Jan Daňhelka.


Ako prvých postihne sucho zvyčajne poľnohospodárov, na riekach ho momentálne pociťujú vodáci. Podzemné vody reagujú vždy s určitým oneskorením, ale ak výdatne nezaprší, hrozí, že začnú vysychať aj studne.


Meteorológovia však priaznivú predpoveď nemajú; dážď sa totiž do Česka nepribližuje. Meteorológovia hovoria len o 20-percentnej pravdepodobnosti, že na sklonku júla a počas prvej polovice augusta výraznejšie zaprší, uzatvára internetové vydanie denníka Mladá fronta DNES.



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies