Česko si požičiava najdrahšie za dva roky, úrok vzrástol o polovicu

NETKY.SK • 10 Júl 2017, 17:59 • 2 min
Česko si požičiava najdrahšie za dva roky, úrok vzrástol o polovicu

PRAHA - Požičať si peniaze vychádza Českú republiku stále drahšie. Na začiatku prázdnin boli investori ochotní dlhodobo financovať český štát za najvyšší úrok za posledné dva roky.

slovakia

left justify in out

Za 10-ročnú pôžičku žiadali ročne 1,1 %, začiatkom januára to pritom nebola ani tretina. Peniaze zdražuje blížiaci sa okamih sprísnenia menových politík českej aj Európskej centrálnej banky (ECB).

 

České ministerstvo financií plánuje prinajmenšom počas prázdninových mesiacov poľaviť v tempe, čo sa týka zadlžovania, uviedol server E15.cz. "V súčasnosti sa jednoznačne nedá povedať, či sa nejedná o krátkodobý výkyv na trhoch. Preto ministerstvo nepovažuje za potrebné na túto situáciu bezprostredne reagovať akýmkoľvek verejným vyhlásením o zmene politiky dlhopisových emisií. V prípade vhodných podmienok je úrad pripravený vrátiť sa na trh koncom augusta či na začiatku septembra," povedal hovorca ministerstva Filip Běhal.

 

Prudký obrat v cene dlhu prinieslo zhruba posledných päť týždňov, počas ktorých sa úrok z 10-ročnej pôžičky zvýšil takmer o polovicu. "Dôvodom je očakávanie návratu menových politík k normálu, financovanie štátu tak zdražie," tvrdí exguvernér Českej národnej banky a súčasný riaditeľ inštitucionálnych vzťahov a hlavný ekonóm Generali CEE Holding Miroslav Singer.

 

"Ministerstvo bude musieť priplatiť, nakoľko dramatické posilnenie koruny už nie je tým hlavným motívom, prečo by sa mali po českom dlhu vrhať zahraniční investori," pripomenul hlavný ekonóm Českej sporiteľne David Navrátil. Miznúce lákadlo silnej koruny predražilo Česku aj strednodobé pôžičky.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona