Česko si požičalo od úžerníkov už 100 miliárd!

NETKY.SK • 3 December 2013, 10:27 • 2 min
Česko si požičalo od úžerníkov už 100 miliárd!

PRAHA - Až 100 miliárd Kč (3,65 miliardy eur) si už požičali Česi od nebezpečných úžerníkov. Úvery od nich sú zároveň stále rizikovejšie. Na svojej internetovej stránke o tom informuje stanica Radiožurnál Českého rozhlasu.

slovakia

left justify in out

Odvoláva sa na výsledok štúdie Navigátor bezpečného úveru 2013. Je výsledkom analýzy pôsobenia 50 poskytovateľov pôžičiek a ich 80 produktov. Podľa kritérií štúdie sa určil rating veriteľov. Čím vyššie číslo dosiahli, tým sú spoľahlivejší. Hoci pribúda bezpečných poskytovateľov pôžičiek, súčasne však rastie aj riziko, že si človek požičia peniaze od takzvaných predátorov.

Autor štúdie Petr Teplý z pražskej Karlovej univerzity poukázal na výšku úrokov. Úžerníci ponúkajú peniaze záujemcom aj na 20-% mesačnú sadzbu. Ich ročná sadzba tak dosahuje až 240 %. V prípade, že klient nedodrží termín splátky, drvia ho vysokými sankciami. Úžerníci žiadajú aj nadmerné zabezpečenie návratnosti svojich peňazí, hoci je to v rozpore so zákonom.

V tomto roku začali platiť v Česku nové zákony, ktoré majú chrániť spotrebiteľov pred nebezpečenstvom, že sa dostanú do pasce úžerníkov. Štúdia zistila, že predátori sú schopní obchádzať zákony a hľadať prešpekulovanejšie metódy ich nedodržiavania. Takí sú pre spotrebiteľov ešte nebezpečnejší.

Nebankových poskytovateľov úverov kontroluje Česká obchodná inšpekcia (ČOI). Vlani prekontrolovali 255 spotrebiteľských úverov, tento rok ich počet stúpol na 298. Takmer dve tretiny z nich boli v určitom rozsahu uzavreté v rozpore so zákonmi.

ČOI udelila tento rok najvyššiu pokutu 2 milióny Kč, ale má právo vyrubiť ju až do 20 miliónov Kč. Hovorca inšpekcie Denis Gajdoš uviedol, že poskytovatelia úverov v súčasnosti často výdatne zarábajú na predražených telefonických linkách. Inšpekcia eviduje prípad staršej ženy z okresu Plzeň, ktorá si chcela požičať 30.000 Kč a pretelefonovala 55.000 Kč.

Ľudia stále zanedbávajú najdôležitejšiu radu: Ak si chce niekto požičať peniaze inde než v banke, pred podpisom zmluvy by si ju mal dôkladne preštudovať, vrátane informácií, ktoré sú napísané veľmi malým písmom. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona