Česko si na omši pripomenulo Václava Havla

NETKY.SK • 18 December 2012, 08:13 • 2 min
Česko si na omši pripomenulo Václava Havla

Česko si na omši pripomenulo Václava Havla - Politika V Kostole svätej Anny v Prahe sa dnes konala omša pri príležitosti prvého výročia úmrtia bývalého porevolučného československého a českého prezidenta Václava Havla. Uznávaný štátnik zomrel vlani 18.

slovakia

left justify in out

img

V Kostole svätej Anny v Prahe sa dnes konala omša pri príležitosti prvého výročia úmrtia bývalého porevolučného československého a českého prezidenta Václava Havla. Uznávaný štátnik zomrel vlani 18. decembra. Obrad na želanie vdovy viedol Havlov priateľ a arcibiskup Dominik Duka. V rovnakú chvíľu, keď sa omša začala, v Bruseli sa rozsvietilo veľké neónové srdce na počesť zosnulého prezidenta. Správu priniesla česká spravodajská webová stránka iDNES.cz.
      "Zajtra to bude rok, keď oznamovacie prostriedky na celom svete oznamovali, že zomrel Václav Havel, prezident krajiny, ktorá vďaka jeho neúnavnému odporu voči komunistickej diktatúre sa mohla opäť stať samostatným a suverénnym štátom," povedal v úvode kázne Duka, ktorý sa za komunizmu s Havlom zišiel vo väzení.
      "Rozlúčka s tebou v predvečer Vianoc bola udalosťou, na ktorú svet nezabudne," uviedol Duka na adresu svojho zosnulého priateľa.
      Na bohoslužbe sa zúčastnili desiatky ľudí vrátane známych osobností. Kardinála Duku požiadala o obrad vdova Dagmar Havlová. V publiku bolo možné vidieť napríklad dlhoročného Havlovho priateľa a jeho bývalého hovorcu Ladislava Špačka, bývalého ministra pre ľudské práva Michaela Kocába, herca Jiřího Lábusa alebo fyzioterapeuta Pavla Kolářa.
      Prvý ponovembrový prezident zomrel vlani v spánku vo veku 75 rokov po dlhodobejších zdravotných problémoch. Úmrtie dramatika, disidenta a politika si Česko tento týždeň pripomína aj radom ďalších akcií. Jednou z nich je tiež svojrázny "deň vyhrnutých nohavíc", za ktorým stojí iniciatíva zložená z Havlových fanúšikov.
      Utorkové výročie úmrtia bývalého československého a českého prezidenta Havla si pripomína takisto Brusel. Na miestnom sídle Európskeho parlamentu sa pri tej príležitosti rozžiarilo Srdce Václava Havla, neónové dielo od Jiřího Davida. Kedysi viselo aj na Pražskom hrade. Exprezident bol známy tým, že symbol srdca pripájal k svojmu podpisu.

Zdroj: TASR/iDnes.cz



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies