Česko schválilo nové pravidlá: Supermarkety budú počas týchto sviatkov zavreté

NETKY.SK • 29 Jún 2016, 06:33 • 2 min
Česko schválilo nové pravidlá: Supermarkety budú počas týchto sviatkov zavreté

PRAHA - Supermarkety na území Českej republiky budú uzavreté na Nový rok, vo Veľkonočný pondelok, v štátne sviatky 8. mája, 28. septembra a 28. októbra, na prvý i druhý sviatok vianočný 25. a 26. decembra, pričom na Štedrý deň 24. decembra budú otvorené iba predpoludním.

slovakia

left justify in out

Poslanecká snemovňa Parlamentu ČR schválila dnes príslušnú úpravu legislatívy, vyplýva z informácií internetových serverov Novinky.cz a iDNES.cz.

 

Návrh zákona o obmedzení predajného času v maloobchodných i veľkoobobchodných prevádzkach, ktorý podporilo 89 zo 154 prítomných poslancov, stanovuje, že všetky predajne s plochou nad 200 štvorcových metrov budú musieť v spomínané dni zostať uzavreté. Výnimky budú mať čerpacie stanice, lekárne, ako aj predajne na železničných staniciach a letiskách.

 

Pri porušení zákona bude hroziť prevádzkovateľovi pokuta až milión Kč, pri opakovanom nedodržaní legislatívy až päťnásobok tejto sumy.

 

Iniciatíva vychádzala z požiadaviek odborov a napokon ju český parlament schválil napriek výhradám Hospodárskej komory ČR i stredopravých strán. Popri zákonodarcoch z Občianskej demokratickej strany (ODS) a TOP 09 hlasovali proti aj ich kolegovia z koaličného hnutia ANO.

 

Návrh, ktorí poslanci poslali pôvodne senátorom s pozmeňovacím návrhom, aby uzavreté muselo byť iba na Vianoce a Nový rok, sa do snemovne vrátil s nesúhlasným postojom Senátu, ktorý trval na obmedzení počas siedmich sviatočných dní.

 

Zákon nadobudne platnosť po tom, ako ho podpíše český prezident Miloš Zeman.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies