Česko sa nemôže vzdať budovania jadrových blokov

NETKY.SK • 25 Apríl 2015, 15:21 • 2 min
Česko sa nemôže vzdať budovania jadrových blokov

PRAHA - Ak sa Česko rozhodne postaviť ďalšie jadrové bloky, začne s tým zrejme najprv v Dukovanoch a až potom v Temelíne. Informuje portál iDNES. O vypísaní tendra na výstavbu blokov sa podľa šéfa ČEZ Daniela Beneša rozhodne najskôr na budúci rok.

slovakia

left justify in out

Na rozdiel od plánu postaviť dva bloky na juhu Čiech je teraz oveľa pravdepodobnejšie, že sa po jednom vybuduje v Dukovanoch a Temelíne.

 

Beneš povedal, že projektové tímy nesedia so založenými rukami. Väčšina z nich sa venuje predovšetkým projektu nového bloku v Dukovanoch. Treba tam vykonať veľa prípravných prác. Časť tímu sa venuje aj predĺženiu licencie súčasných blokov.

 

Česko v posledných rokoch už jeden tender na výstavbu jadrových blokov vypísalo. ČEZ po prudkom poklese ceny elektrickej energie a v dôsledku nejasnosti vývoja európskeho energetického trhu ho presne pred rokom zrušil. Koncern žiadal od štátu záruky, že na výrobe elektriny z jadra nebude prerábať. Vláda jeho požiadavku zamietla.

Dva ďalšie bloky temelínskej elektrárne mali podľa pôvodného plánu jeho súčasný inštalovaný výkon 2000 megawattov (MW) zdvojnásobiť. Stavba mala byť dokončená v roku 2025 a životnosť blokov bola stanovená na 60 rokov. Bola by to investícia za 300 miliárd Kč (10,93 miliardy eur).

 

Beneš tvrdí, že akákoľvek diskusia o cenovej garancii je zbytočná. Na ňu je ešte čas niekoľko rokov. Bude treba vyčkať, ktorým smerom sa vydá EÚ a jej energetická politika. Česko sa podľa neho bez jadra nezaobíde. "Ak sa nechce stať závislým od dovozu, bude potrebovať aj jadro," zdôraznil šéf ČEZ.

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies