Česko sa dostalo z najdlhšej recesie v histórii, ekonomika je ale stále slabá

NETKY.SK • 14 August 2013, 10:17 • 2 min
Česko sa dostalo z najdlhšej recesie v histórii, ekonomika je ale stále slabá

PRAHA - Rok a pol trvajúca recesia sa v Česku skončila. V období od apríla do konca júna začala ekonomika zaznamenávať oživenie, keď prvýkrát po šiestich štvrťrokoch vzrástla. Informovali o tom portály iDNES.cz a Patria.cz.

slovakia

left justify in out

Hrubý domáci produkt (HDP) Česka vzrástol o 0,7 %. To je viac než očakávali trhy, ktoré predpokladali rast o 0,4 %. Ostatné ukazovatele ekonomiky ako nezamestnanosť a pokles miezd však dôvod k optimizmu nedávajú.

"Obrat ekonomiky do kladných medzikvartálnych čísiel je prvou lastovičkou krehkého oživenia ekonomiky. Ale jedna lastovička jar nerobí," povedala analytička Raiffeisenbank Helena Horská. Z dlhodobého pohľadu chýbajú podľa nej ekonomike silné rastové impulzy. "Motor v podobe prílevu priamych zahraničných investícií sa už zadrhol a nový zatiaľ nenaštartoval," dodala. Medziročne podľa predbežných výsledkov Českého štatistického úradu klesla ekonomika o 1,2 %.

Odborníci tvrdia, že ukončenie recesie nie je prekvapením, napriek tomu väčšinou očakávali, že ekonomika porastie pomalším tempom. No vzhľadom na dôsledky krízy na ľudí môže byť rast HDP len ťažko útechou. Bez práce je stále viac než 0,5 milióna ľudí, reálne mzdy klesajú a domácnosti šetria. Navyše ekonómovia tvrdia, že pod oživenie sa do veľkej miery podpísali mimoriadne vplyvy, najmä fakt, že obchodníci sa na konci roka predzásobili tabakovými výrobkami a teraz sklady opätovne doplňujú.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies