Česko prijme zrejme podstatne viac utečencov ako sa pôvodne čakalo

NETKY.SK • 17 September 2015, 19:00 • 2 min
Česko prijme zrejme podstatne viac utečencov ako sa pôvodne čakalo

PRAHA - Až päťnásobku pôvodne plánovaného počtu 1500 utečencov možno ponúkne azyl Česká republika. S odvolaním sa na europoslanca z KDU-ČSL Tomáša Zdechovského o tom dnes informoval internetový server Novinky.cz.

slovakia

left justify in out

Podľa europoslanca sa o nových počtoch čulo diskutuje v kuloároch Európskeho parlamentu. "Česká republika je ochotná prijať oveľa viac ľudí, ako sa navrhuje v kvótach. Dôrazne však chce mať právo žiadateľov odmietnuť alebo vrátiť do krajiny, z ktorej prišli. Hovoril som o tom s diplomatmi v Bruseli," povedal Zdechovský pre denník Právo. V kuloároch sa hovorí o možnosti prijať 7500 ľudí, hraničné číslo je však 15.000. Tento počet spomínal už v stredu na tlačovej konferencii český minister pre ľudské práva Jiří Dienstbier, čím podľa Zdechovského zhoršil pozíciu ministra vnútra Milana Chovanca pri snahe nájsť konsenzus.

 

Predseda vlády ČR Bohuslav Sobotka dnes na pôde Poslaneckej snemovne v reakcii na interpeláciu poslanca opozičnej ODS Petra Fialu konštatoval, že ČR ponúkla pomoc 1500 ľuďom. Súčasne zdôraznil, že Praha naďalej bojuje proti trvalému prerozdeľovaciemu mechanizmu, ale je pripravená poskytnúť pomoc tisíckam utečencov. "Žiadne konkrétne číslo však hovoriť nebudem, pretože ho nepoznám," vyhlásil.

 

Európsky parlament dnes schválil rezolúciu o prerozdelení 120.000 utečencov medzi členské krajiny. Cieľom tohto plánu je predovšetkým zmierniť tlak migrantov na najviac zaťažené krajiny - Grécko, Taliansko a Maďarsko. Za dokument hlasovali dnes iba traja českí europoslanci - nominanti TOP 09 a hnutia Starostovia, a to Stanislav Polčák, Luděk Niedermeyer a Jaromír Štětina. Podľa tohto materiálu by ČR mala prijať 2978 utečencov.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies