Česko predá slovenskej armáde stovky ručných zbraní

NETKY.SK • 19 November 2014, 11:43 • 2 min
Česko predá slovenskej armáde stovky ručných zbraní

BRATISLAVA - Česká zbrojovka Uherský Brod predá našej armáde stovky ručných zbraní. Vyzbroja nimi novú jednotku, ktorá bude pripravená do operácií medzinárodného krízového manažmentu.

slovakia

left justify in out

Ručné zbrane dostaneme do konca roka 2014, uviedla pre agentúru SITA hovorkyňa rezortu obrany Martina Balleková.

 

Nový útvar ISTAR vytvárajú v štruktúre pozemných síl slovenskej armády. Podľa rezortu obrany potrebuje zbrane, ktoré používajú aj alianční spojenci, aby boli v teréne zjednotení. Rezort však odmieta, že by bolo v pláne plošné prezbrojenie našej armády. Zjednotiť sa má výzbroj v jednotkách, ktoré fungujú v medzinárodných misiách. "Sme členmi Severoatlantickej aliancie, čo znamená, že úlohy plníme aj v medzinárodnom prostredí a tam je taktickou výhodou, pokiaľ sú vojaci vyzbrojení jednotne," ozrejmila Balleková. 

 

Ministerstvo obrany pri nákupe zbraní pre jednotku ISTAR nejde cestou vlastného obstarávania, ale zbrane kupuje na základe slovensko-českej dohody. Pri otvorení spoločného česko-slovenského závodu Českej zbrojovky na výrobu ručných zbraní v Novákoch v júli minister obrany Martin Glváč s českým kolegom Martinom Stropnickým podpísali Deklaráciu o spolupráci pri vytváraní podmienok pre obstarávanie ručných zbraní. 

 

Novovytváranému práporu ISTAR chcú dodať pištole, útočné pušky a špeciálne príslušenstvo. "V súlade s Deklaráciou ide o ručné zbrane z produkcie ČZ Uherský Brod, ktoré sú v súčasnosti už zavedené v Armáde Českej republiky," dopĺňa Balleková. Deklarácia zároveň umožňuje aj zmenu harmonogramu dodávok pre českú armádu tak, aby sa vyhovelo požiadavke slovenských ozbrojených síl dodať tieto zbrane najneskôr do konca tohto roka. Prápor ISTAR vybavia neskôr aj ďalšími zbraňami a zbraňovými systémami od ďalších výrobcov v rámci aliancie, ktoré sú kompatibilné so štandardmi NATO a zároveň ich používa česká armáda. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies