Česko požaduje kvôli utečeneckým kvótam mimoriadny summit EÚ, chce využiť právo veta

NETKY.SK • 14 September 2015, 19:28 • 2 min
Česko požaduje kvôli utečeneckým kvótam mimoriadny summit EÚ, chce využiť právo veta

PRAHA - Česko žiada zvolanie mimoriadneho summitu lídrov Európskej únie. V Bruseli to vyhlásil minister vnútra ČR Milan Chovanec (ČSSD), ktorého dnes citoval internetový server Českého rozhlasu (ČRo).

slovakia

left justify in out

Česko sa tým chce vyhnúť tomu, aby ho ostatné krajiny únie v otázke povinného prijímania utečencov prehlasovali. Summit premiérov či prezidentov krajín únie totiž na rozdiel od ministerských schôdzok rozhoduje jednomyseľne.
"My svoj postoj jasne, nahlas vyjadríme a budeme chcieť, aby to bolo na schôdzi premiérov, kde naozaj môžeme využiť právo veta. Predpokladám, že Európa si nemôže dovoliť v tomto bode úplne rozličné stanoviská," tvrdí Chovanec.


Česko je proti kvótam na prijímanie utečencov, väčšina krajín EÚ ich ale podporuje. Podľa belgického ministra vnútra Thea Franckena východné krajiny EÚ roky ťažia zo solidarity bohatších štátov a teraz by mali byť solidárne ony.
O tom, či sa kvôli utečencom bude konať mimoriadny summit lídrov únie, rozhodne predseda Európskej rady Donald Tusk. Česko má pri rokovaniach o povinnom prijímaní utečencov stále menej spojencov, podotýka ČRo.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona