Česko pošle Kurdom bojujúcim proti Islamskému štátu zbrane

NETKY.SK • 12 November 2015, 23:49 • 2 min
Česko pošle Kurdom bojujúcim proti Islamskému štátu zbrane

PRAHA - Česká republika by v najbližších niekoľkých mesiacoch mohla Kurdom bojujúcim proti radikálnej organizácii Islamský štát poslať asi 6000 samopalov a náboje. Uviedol to podľa spravodajskej televízie ČT24 český minister obrany Martin Stropnický (ANO).

slovakia

left justify in out

"V našich silách by bolo - ale to by bolo v priebehu niekoľkých mesiacov, pretože tam sme na začiatku - zhruba 6000 samopalov a náboje k tomu," uviedol Stropnický.

 

Poznamenal tiež, že na budúci týždeň česká armáda bojovníkom proti IS pošle desať miliónov nábojov a 5000 granátov. Na Blízky východ ich dopravia Američania v dvoch lietadlách. Ak bude potrebné tretie lietadlo, vypravia ho Briti.

 

Praha zásobuje Kurdov od minulej jesene. V polovici septembra odletela do Kurdistanu prvá časť dodávky nábojov pre kurdské guľomety. Celkovo ide o materiál za viac ako 40 miliónov korún (takmer 1,5 milióna eur). Súčasťou českej podpory má byť aj cesta českých špecialistov do Iraku, kde by mali pomáhať s výcvikom ozbrojených zložiek, dodáva ČT24.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies