Česko pomôže Macedónsku s migračnou vlnou, pošle tam 25 policajtov a 20 miliónov Kč

NETKY.SK • 21 December 2015, 14:06 • 2 min
Česko pomôže Macedónsku s migračnou vlnou, pošle tam 25 policajtov a 20 miliónov Kč

PRAHA - Česká republika pošle Macedónsku na pomoc s utečencami 25 policajtov a 20 miliónov korún. Dnes na zasadnutí o tom rozhodol kabinet premiéra Bohuslava Sobotku. Spravodajskému portálu Novinky.cz to oznámil hovorca vlády Martin Ayrer.

slovakia

left justify in out

Policajti by mali pôsobiť v Macedónsku od polovice januára do konca februára 2016.

 

Premiér uviedol, že Česko naďalej pomáha zvládať utečeneckú vlnu v Európe - po Maďarsku a Slovinsku vyšle českých policajtov aj do Macedónska, kde budú pomáhať udržiavať verejný poriadok.

 

Sobotka dodal, že ČR poskytne tejto balkánskej krajine financie vo výške 20 miliónov Kč, ktoré využije tiež na riešenie migračnej krízy.

 

Macedónsko je súčasťou tzv. balkánskej trasy, ktorú využívajú utečenci na ceste do bohatých západoeurópskych krajín. Nedávno požiadalo o pomoc krajiny Vyšehradskej skupiny (V4). Česko, Slovensko, Maďarsko a Poľsko sa následne na stretnutí v Prahe 17. decembra dohodli, že ju poskytnú a budú ju koordinovať.

 

Vláda v Prahe dnes zároveň rozhodla o predĺžení misie českých policajtov v Slovinsku do konca januára 2016, informovali Novinky.cz.

 

Utečenci teraz mieria z Grécka cez Macedónsko a Balkán do Slovinska, a odtiaľ do bohatších krajín na západe a severe Európy.

 

Slovinsku pomáha Česko od začiatku novembra a tamojšiu misiu chce predĺžiť až do konca januára. Slovinským policajtom tam pomáha strážiť hranice 20 českých kolegov. Macedónsko už takisto požiadalo krajiny V4 o pomoc. ČR tam vyšle spomínaných 25 policajtov do polovice februára, čo bude prvý krok. Druhým krokom by mohlo byť vyslanie vojenskej pomoci - a práve o tom dnes v Prahe rokovali zástupcovia rezortov obrany Česka, Maďarska, Slovenska a Poľska.

 

Vojenská pomoc by mohla byť v podobe ženistov, zdravotného personálu, ale aj stanov, dopravných prostriedkov a podobne, uviedol český minister obrany Martin Stropnický. Vyhlásil tiež, že Macedónsko "cítime ako vec, kde by sme mali byť a budeme solidárni"Macedónsko žiada taktiež o materiálnu pomoc, napríklad v podobe nákladných automobilov. Podľa serveru biztweet.cz by krajiny V4 mohli na macedónskej hranici pomôcť vybudovať plot, citoval ho portál rozhlas.cz.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies