Česko plánuje veľké rozšírenie mýta, má platiť pre ďaších 900 km ciest I. triedy

NETKY.SK • 30 December 2016, 16:55 • 2 min
Česko plánuje veľké rozšírenie mýta, má platiť pre ďaších 900 km ciest I. triedy

PRAHA - Majitelia kamiónov budú za jazdu po Česku platiť viac než doteraz. Štát totiž plánuje od roku 2020 rozšíriť sieť ciest I. triedy, na ktorých musia nákladné autá a autobusy platiť mýtne, zhruba o 900 kilometrov.

slovakia

left justify in out

Rozšírenie je však nakoniec miernejšie, než o akom sa pôvodne uvažovalo. Vyplýva to z materiálu, ktorý po Vianociach poslalo do medzirezortného pripomienkového konania ministerstvo dopravy.

 

Rozšírenie spoplatnenia uložila ministerstvu v novembri vláda. Tá mu dala pomerne široký rozptyl: rozšíriť sieť platených ciest o 850 až 3000 kilometrov.

 

Projektový manažér, ktorým je spoločnosť Deloitte, skúmal tri varianty rozšírenia. Ako najlepší mu vyšiel variant, ktorý počíta s maximálnym rozsahom spoplatnených ciest v dĺžke 900,3 kilometra.

 

Podľa materiálu by mal štát na navrhnutých úsekoch vybrať celkovo 5,5 miliardy Kč (203,55 milióna eur) za päť rokov. Ročne teda 1,1 miliardy Kč. Nejde ale o čistý príjem, musia sa od neho odpočítať náklady na výber mýta.

 

Materiál súčasne uvádza, že z každého kilometra novospoplatnených ciest bude mať štát menej peňazí, než doteraz na cestách 1. triedy: podľa Deloitte by malo ísť približne o 80 % z objemu vybraných peňazí na súčasných spoplatnených cestách.

(1 EUR = 27,021 CZK)

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies