Česko otvorilo po desiatich rokoch prvý konzulát v Číne

NETKY.SK • 8 September 2015, 18:27 • 2 min
Česko otvorilo po desiatich rokoch prvý konzulát v Číne

ČCHENG-TU/PRAHA - Česká republika otvorila dnes svoj generálny konzulát v čínskom meste Čcheng-tu v provincii S'-čchuan, informoval server Novinky.cz.

slovakia

left justify in out

Podľa námestníka českého ministra zahraničných vecí Lukáša Kauckého, ktorý sa na otvorení zúčastnil, ide po desiatich rokoch o prvý nový český generálny konzulát otvorený vo svete.

 

"Pokiaľ viem, tak naposledy sa otváral konzulát v Chicagu, medzitým sa iba obnovovali niektoré veľvyslanectvá, ktoré sa predtým zavreli," uviedol Kaucký.

 

Pre ČR by mal mať tento diplomatický úrad význam predovšetkým v oblasti nadväzovania ďalších obchodných vzťahov.

 

"Provincia S'-čchuan a jej hlavné mesto Čcheng-tu majú obrovský potenciál. K uzatváraniu najrôznejších kontraktov je tiež nutné adekvátne diplomatické zastúpenie," povedal pre Právo námestník Kaucký. Prínos otvorenia nového českého konzulátu v Číne potvrdil aj viceguvernér provincie Wang Ning, podľa ktorého ponúka novú príležitosť na ekonomický rozvoj a priamu komunikáciu.

 

Samotné mesto Čcheng-tu má podľa Noviniek vyše 11 miliónov obyvateľov a provincia zhruba 90 miliónov, konzulát by mal navyše pokrývať ďalšie dve provincie, čiže oblasť s 200 miliónmi obyvateľov.

 

Verejnosti dnes predstavili budovu, v ktorej bude mať nový konzulát sídlo, samotná kancelária však ešte nie je dokončená. "Predpokladáme, že určite do konca roka sa tu začnú poskytovať vízové a ďalšie služby," uistil Kaucký a dodal, že kancelária sa musí ešte dokončiť a zariadiť.

Konzulom by sa mal stať Zbyněk Noha, súčasný zástupca veľvyslanca ČR v Číne.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona