Česko otvorí na železnici dvere konkurencii aj na dotovaných tratiach

NETKY.SK • 27 Január 2015, 13:46 • 2 min
Česko otvorí na železnici dvere konkurencii aj na dotovaných tratiach

PRAHA - České ministerstvo dopravy urobí prvý a dlho odkladaný krok k otvoreniu trhu dotovanej železničnej dopravy. Informuje o tom portál denníka E15.

slovakia

left justify in out

Na prelome januára a februára vyhlási prvý tender, v ktorom budú dopravcovia súťažiť o možnosť prevádzkovať motorové rýchliky na trati Plzeň-Most. Rozhodol o tom nový minister Dan Ťok. "Je v našom záujme otvoriť trh," povedal minister denníku. "Som stúpencom liberalizácie a budem ju posúvať vpred. V tomto roku budú nasledovať ešte dva ďalšie tendre."
     

Dopravcom tým pravdepodobne končí obdobie neistoty, ktorú živil predchádzajúci minister Antonín Prachař. Súboj o uvedenú trať sa mal začať už vlani na jeseň, ale súťaž sa neustále odkladala.
     

České dráhy ako doteraz jediný príjemca dotácií na trati budú musieť svoje pozície tvrdo obhajovať. Rovnako urputne sa o jej dobytie bude usilovať aj konkurencia. Na príležitosť čaká domáci RegioJet, nadnárodný National Express či Arriva.
     

V súťaži o západočeskú trať pôjde o 15-ročnú zmluvu so štátom. Odhadovaný objem objednávky bude približne 700 miliónov Kč (25,22 milióna eur) dotácie.
     

Ešte tento rok by sa malo súťažiť aj o lukratívne trate Praha-Ústí nad Labem a Praha-Děčín.
     

Trate, na ktoré vstúpi konkurencia, budú lukratívne pre dopravcov. Podľa železničného konzultanta Emanuela Šípa však môžu výrazne klesnúť dotačné výdavky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona