Česko nevie vyhosťovať cudzincov, ktorí sú tam nelegálne, kritizuje EK

NETKY.SK • 20 Október 2015, 10:57 • 2 min
Česko nevie vyhosťovať cudzincov, ktorí sú tam nelegálne, kritizuje EK

PRAHA - Európska komisia (EK) žiada vysvetlenie, prečo Česká republika nedokáže deportovať cudzincov, ktorí sú na jej území nelegálne. Informoval o tom dnes Český rozhlas.

slovakia

left justify in out

EK v liste adresovanom ministerstvu vnútra uviedla, že ČR v roku 2014 nariadila opustiť krajinu celkovo 2460 ľuďom, v skutočnosti ich však vyhostila iba 320.

 

Komisia v liste tiež upozornila, že Česko, ktoré v rámci EÚ vyzýva na tvrdší boj s nelegálnou migráciou, vracia späť len 13 percent ľudí, ktorí sú na jeho území nelegálne. V prípade ostatných krajín Európskej únie je priemer 39 percent.

 

Európska komisia teraz žiada české ministerstvo vnútra, aby do mesiaca predložilo zoznam opatrení, ako chce situáciu zlepšiť. Vyhosťovanie ľudí žijúcich v krajinách EÚ bez povolenia považuje za "kľúčové pre zníženie nelegálnej migrácie", uviedol spravodajský server iDNES.cz.

 

Ministerstvo vnútra tvrdí, že väčšina ľudí, ktorí sa v ČR zdržiavajú nelegálne, prekročila povolenú dĺžku pobytu. "Musíme očistiť údaj o tie osoby, ktorým prepadlo povolenie na pobyt, čo je väčšina. Sú to Ukrajinci, Líbyjčania, Vietnamci. To nie sú nelegálni migranti, tí tu mali legálny pobyt, ale uplynula im lehota platnosti," uviedol pre Český rozhlas prvý námestník ministra vnútra Jiří Nováček.

 

Aj keby sa však osoby s prepadnutými vízami zo štatistiky vyradili, ČR by s 32 percentami vyhostených migrantov za ostatnými krajinami EÚ stále zaostávala.

 

V nedeľu sa na ČR zniesla kritika aj kvôli tomu, ako zaobchádza so zadržanými utečencami, pripomenul server iDNES.cz.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona