Česko nesúhlasí s kvótami: Prijímanie utečencov by malo byť dobrovoľné

NETKY.SK • 19 Máj 2015, 14:45 • 2 min
Česko nesúhlasí s kvótami: Prijímanie utečencov by malo byť dobrovoľné

PRAHA – Česká republika naďalej nesúhlasí s novým systémom prerozdeľovania utečencov na základe stanovených kvót a žiada systém dobrovoľný.

slovakia

left justify in out

V utorok to podľa Českej televízie povedal minister zahraničia Lubomír Zaorálek, podľa ktorého sa stanovenie nedobrovoľných kvót nepáči stále viacerým krajinám únie. Menoval pritom krajiny Visegradskej skupiny, pobaltské štáty, Francúzsko či Holandsko.

 

„Brusel rozhoduje o utečencoch bez toho, aby sa ich opýtal, čo chcú alebo kam chcú ísť,“ vyhlásil Zaorálek a zdôraznil, že imigranti „nie sú tovar“. Utečenecká kríza v Európe je podľa neho zložitejšia a stanovenie mechanizmu na prerozdelenie imigrantov celý tento problém nevyrieši. Za neprijateľné považuje Praha aj to, že celková zodpovednosť za poskytovanie azylu by bola jednotlivým štátom odobratá, a rozhodovala by EÚ. Zaorálek však zároveň súhlasil, že utečenecká kríza sa týka celej Európy a princíp solidarity je v tejto veci nespochybniteľný.

 

Európska komisia (EK) minulú stredu predstavila takzvanú Európsku agendu pre migráciu, ktorá by mala viesť k rovnomernejšiu rozloženiu azylantov medzi jednotlivými štátmi EÚ. Konkrétny návrh na relokáciu migrantov chce EK predstaviť do konca mája. Brusel tiež plánuje podľa vopred stanovených kvót presídliť do EÚ predbežne asi 20 tisíc ľudí, ktorí sú zatiaľ mimo EÚ.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona