Česko nepodporuje samostatnosť Tibetu, podpísal Zaorálek v Pekingu

NETKY.SK • 29 Apríl 2014, 12:05 • 2 min
Česko nepodporuje samostatnosť Tibetu, podpísal Zaorálek v Pekingu

PEKING - Tibet je neoddeliteľnou súčasťou Číny a Česká republika nepodporuje jeho samostatnosť v akejkoľvek podobe. Vyplýva to z vyhlásenia, ktoré počas návštevy Pekingu prijali český minister zahraničných vecí Lubomír Zaorálek (ČSSD) a jeho rezortný partner Wang I.

slovakia

left justify in out

Zaorálek poprel, že by tému ochrany ľudských práv vymenil za ekonomické záujmy. Čína násilne pripojila Tibet v 50. rokoch 20. storočia a v ČR množstvo zástancov nezávislosti Tibetu vyvesuje jeho vlajky, ktoré podporujú samostatnosť tohto územia. Napísal to dnes český spravodajský portál Novinky.cz.

 

"Rozhodne nič za nič nevymieňame. Je pre mňa úplne neprijateľné to zredukovať len na to, že tu sú len dva segmenty a tie vymieňame medzi sebou," povedal Zaorálek pred cestou do Číny.

 

Z prijatého dokumentu ďalej vyplýva, že obe krajiny nebudú zasahovať do svojich vnútorných záležitostí, a tiež to, že podporujú ochranu ľudských práv. Podľa organizácií na ochranu ľudských práv však čínsky režim umlčuje svojich kritikov a posiela ich do väzenia. Vo vyhlásení sa píše aj o otázke hospodárskej spolupráce, ktorú si česká vláda želá s ázijským ekonomickým gigantom posilniť.

 

Obe krajiny chcú prehlbovať vzájomnú spoluprácu najmä v oblasti vedy a technológií, vzdelania, energetiky, poľnohospodárstva a v cestovnom ruchu. "Obe strany majú v úmysle posilniť vzájomné investície, podnietiť ďalší rast obchodu, budú povzbudzovať svoje firmy, aby v druhej krajine investovali," uvádzalo sa tiež v spoločnom česko-čínskom vyhlásení, z ktorého citoval web Novinky.cz.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies