Česko má tretiu sadzbu DPH, lieky, knihy a detská výživa budú lacnejšie

NETKY.SK • 24 September 2014, 12:40 • 2 min
Česko má tretiu sadzbu DPH, lieky, knihy a detská výživa budú lacnejšie

PRAHA - Česká Snemovňa dnes schválila tretiu sadzbu dane z pridanej hodnoty (DPH). Od januára budúceho roka budú lieky, knihy a detská výživa v susednej krajine zdanené 10 %. Okrem toho zostanú zachované dve existujúce sadzby DPH vo výške 15 a 21 %. Informoval o tom na svojej internetovej stránke pražský denník Mladá fronta Dnes.

slovakia

left justify in out

Zákon musí ešte potvrdiť Senát, a tiež prezident Miloš Zeman. Premiér a predseda ČSSD Bohuslav Sobotka predpokladá, že v budúcnosti by sa do 10-% sadzby DPH mohli presunúť aj potraviny.

 

A na ministerstve financií dokonca predpokladajú, že by sa ešte v tomto volebnom období mohla krajina vrátiť len k dvom sadzbám DPH a komodity teraz zdanené 15 % by sa mohli presunúť do 10-% sadzby DPH.

 

Minister financií Andrej Babiš počas rokovania o vládnom návrhu zmien v sadzbách DPH v Snemovni priznal, že zavedenie tretej sadzby DPH bude komplikáciou, a že to nie je ideálne. Exminister financií Miroslav Kalousek dokonca označil tretiu sadzbu za škodlivú.

 

Podľa koalície však vďaka nižšej sadzbe na detskú výživu zostane rodinám s deťmi viac peňazí. Opozícia zase pripomína, že v Česku sa mení DPH až príliš často, čo firmám a podnikateľom komplikuje život. A neverí ani argumentom, že tretia sadzba DPH pomôže slabším rodinám.

 

Opozičná ODS neuspela s alternatívnym návrhom, aby sa obe doteraz existujúce sadzby dane z pridanej hodnoty znížili o 1 %, alebo aby sa rovno nižšia sadzba zredukovala z 15 na 10 %, a to pre všetky položky, ktoré sa teraz zdaňujú touto sadzbou. Podľa ministra financií Babiša si to ale teraz štát, respektíve rozpočet nemôže dovoliť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies