Česko má najviac nezamestnaných v histórii, prácu hľadá takmer 600-tisíc ľudí

NETKY.SK • 9 Január 2014, 13:47 • 2 min
Česko má najviac nezamestnaných v histórii, prácu hľadá takmer 600-tisíc ľudí

PRAHA - Rady na úradoch práce v Českej republike boli v decembri také dlhé ako nikdy predtým. Prácu si tam hľadalo 596.833 ľudí, čo je najviac v novodobej histórii Česka. Miera nezamestnanosti vzrástla o 0,5 % na 8,2 %. Podľa starej metodiky by však nezamestnanosť zaznamenala rekord. Informoval o tom server iDNES.cz.

slovakia

left justify in out

"Viacero ekonomických indikátorov, vrátane spresnených údajov o hrubom domácom produkte, ukazuje, že recesia sa skončila. Napriek tomu nezamestnanosť rastie na nové rekordy. Na konci decembra bolo na úradoch práce evidovaných toľko ľudí, koľko ich nezaznamenali od roku 1990," povedal v reakcii na najnovšie údaje hlavný ekonóm Patria Finance David Marek. Doteraz mala Česká republika najviac nezamestnaných vo februári minulého roka, keď ich počet dosiahol 593.683.

Rekordná je podľa Marka aj sledovaná miera nezamestnanosti. Tá ku koncu minulého roka vzrástla na 8,2 % z novembrovej úrovne 7,7 %. Pôvodne sledovaná miera registrovanej nezamestnanosti by však vzrástla z 9,7 na 10,3 %, čo je rekordné číslo.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies