Česko kvôli hrozbe teroristického útoku sprísnilo kontroly na železniciach

NETKY.SK • 19 August 2013, 14:18 • 2 min
Česko kvôli hrozbe teroristického útoku sprísnilo kontroly na železniciach

PRAHA - Správcovia českých železníc sprísnili kvôli možnej hrozbe teroristického útoku na trate v Európe bezpečnostné opatrenia, informoval dnes spravodajský server iDNES.cz.

slovakia

left justify in out

Konkrétnu podobu opatrení nespresnili s tým, že po ich zverejnení by prestali byť účinné. Pohotovosť kvôli útokom majú podľa niektorých informácií napríklad aj v Nemecku.

Správcovia českých železníc podľa hovorcu Správy železiniční dopravní cesty (SŽDC) Mareka Illiaša v súčasnosti rokujú s políciou. "Boli prijaté bezpečnostné opatrenia, ktoré ale nebudeme komentovať, aby sme niekomu nedávali návod. Máme nejaký krízový plán. Môžem povedať, že sa cestujúcich zatiaľ opatrenia nedotknú," povedal pre iDNES.cz Illiaš.

Podľa českej tajnej služby krajine žiadne bezprostredné nebezpečenstvo nehrozí. "V tejto chvíli od zdrojov v teréne ani od našich partnerských zahraničných služieb nemáme informácie, že by ČR hrozilo okamžité bezprostredné nebezpečenstvo," uviedol pre server hovorca tajnej služby Jan Šubert.

Podobne reagovala aj česká polícia. "Hrozbu monitorujeme, sme v kontakte aj s kolegami so zahraničia. V súčasnosti ale nemáme informácie, že by Českej republike hrozilo nejaké akútne nebezpečenstvo," uviedla hovorkyňa policajného prezídia Ivana Ježková. Teroristická sieť al-Káida plánuje útoky na rýchlovlaky v Európe, informoval v noci nadnes na svojej stránke nemecký denník Bild, ktorý sa odvoláva na bezpečnostné zdroje. Nemecké bezpečnostné orgány boli preto uvedené do stavu pohotovosti. Podľa bezpečnostných expertov sa môžu teroristi zamerať na sabotáže koľají a trolejových vedení, hrozia však aj útoky výbušninami na trate rýchlikov, tunely či v samotných vlakoch.

Varovanie pred plánovanými útokmi malo podľa bezpečnostných zdrojov prísť z americkej Národnej bezpečnostnej agentúry (NSA), ktorá pred niekoľkými týždňami zachytila telefonát medzi poprednými členmi al-Káidy. Jeho ústrednou témou mala byť séria útokov na vlaky v Európe, napísal Bild.

Z tohto dôvodu nemecké orgány už viac ako dva týždne zabezpečujú trasy rýchlikov ICE a stanice Nemeckých dráh sériou "neviditeľných opatrení". Jedným z nich sú posilnené civilné policajné hliadky, zistil Bild.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies