Česko je za pokračovanie tranzitu plynu cez Ukrajinu

NETKY.SK • 5 Január 2016, 14:03 • 2 min
Česko je za pokračovanie tranzitu plynu cez Ukrajinu

PRAHA - Navrhovaná druhá trasa plynovodu spájajúceho Rusko s Nemeckom, čiže Nord Stream 2, ktorý by zdvojnásobil ruskú exportnú kapacitu priamo na nemecký trh, by sa mohla zrealizovať, ak Moskva nezastaví tranzit plynu cez Ukrajinu.

slovakia

left justify in out

Povedal to v utorok český minister priemyslu Jan Mládek. Podľa ministra zachovanie prepravy plynu cez Ukrajinu je dôležité pre českú energetickú bezpečnosť.
Ruský exportér plynu Gazprom a jeho európske partnerské firmy v septembri podpísali akcionársku dohodu o projekte Nord Stream 2. S týmto projektom však nesúhlasí skupina členských krajín Európskej únie, podľa ktorých tým vzniká riziko ďalšej destabilizácie Ukrajiny. Česká republika, Maďarsko, Poľsko a Slovensko vyzvali Európsku komisiu, aby zaručila "úplný súlad akejkoľvek novej infraštruktúry s legislatívou EÚ."


Český minister priemyslu v utorok povedal, že kompromisným riešením by mohla byť výstavba trasy Nord Stream 2 a súčasné zaručenie, že plyn do Európy bude naďalej prúdiť aj cez ukrajinské územie. Podľa Gazpromu a niektorých energetických firiem je Nord Stream 2 najpragmatickejším riešením podpory energetickej bezpečnosti Európy. Predseda Európskej rady Donald Tusk však v decembri uviedol, že podľa jeho názoru projekt Nord Stream 2, ktorý podporujú Gazprom, E.ON , Wintershall, Shell, OMV a Engie, porušuje pravidlá Európskej únie.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies