Česko je už pripravené na zavedenie eura

NETKY.SK • 21 Jún 2017, 12:07 • 2 min
Česko je už pripravené na zavedenie eura

PRAHA - Česká republika je vo všeobecnej rovine pripravená zaviesť euro. Vyhlásil to guvernér českej centrálnej banky Jiří Rusnok v rozhovore.

slovakia

left justify in out

Krajina by zavedenie eura určite zvládla, najskôr je však potrebné pracovať na vyrovnávaní mzdových a cenových rozdielov medzi Českou republikou a eurozónou, uviedol ďalej guvernér v rozhovore.

Vstup Českej republiky do eurozóny je zakotvený v zmluve o vstupe do EÚ, ktorej členom sa krajina stala v roku 2004. Odvtedy však Praha, podobne ako vlády vo Varšave či v Budapešti, prijatie eura odkladá. Výnimku z povinnosti zaviesť spoločnú menu, ktorú v súčasnosti používa 19 z 28 členských štátov EÚ, si vyrokovali Veľká Británia a Dánsko.

Bývalý český minister financií Andrej Babiš, ktorého strana ANO je favoritom v prieskumoch verejnej mienky pred októbrovými parlamentnými voľbami, tento mesiac vyhlásil, že je proti tomu, aby si krajina stanovila konkrétny časový plán pre zavedenie eura.

 

Úradujúci premiér Bohuslav Sobotka naopak tvrdí, že krajina by si mala určiť harmonogram a za vhodnú príležitosť na diskusiu o vstupe do menovej únie označil nadchádzajúce voľby.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona