Česko je jednou z najpriemyselnejších krajín EÚ

NETKY.SK • 31 Október 2016, 09:24 • 2 min
Česko je jednou z najpriemyselnejších krajín EÚ

PRAHA - Závislosť českej ekonomiky od priemyslu patrí k najvyšším z celej Európskej únie (EÚ). V podiele zamestnaných ľudí je Česko dokonca prvé.

slovakia

left justify in out

Ukazuje to nová štatistika európskeho štatistického úradu Eurostat, ktorá porovnáva, ako sa jednotlivé odvetvia podieľajú na výkone ekonomiky danej krajiny. Informoval o tom portál ihned.cz.

 

Priemysel sa na hrubej pridanej hodnote (gross value added) vytvorenej českou ekonomikou podieľa asi jednou tretinou. Viac závislé od priemyslu je, podľa údajov za rok 2015, len Írsko s 39 %.

 

Priemyselné firmy sú v Česku tiež dominantným zamestnávateľom - v odbore pracuje 29 % Čechov. Najviac ľudí v priemysle (oproti iným odvetviam) pracuje v rámci únie už len v Poľsku (22,9 %) a v Slovinsku (22,5 %).

 

Závislosť českej ekonomiky od priemyslu okrem iného vedie k tomu, že české mzdy zostávajú pod úrovňou západoeurópskych krajín. Ukázala to napríklad analýza, ktorú vlani spracoval hlavný ekonóm európskej sekcie Úradu vlády Aleš Chmelař.

 

"Výhodou vysokého podielu priemyslu je to, že sa pomerne rýchlo a ľahko podarilo dosiahnuť veľmi nízku nezamestnanosť, bez toho aby sa museli vykonávať reformy školstva či daní a sociálnych dávok. Nevýhodou je však to, že v českom priemysle sa v priemere vytvára nízka hodnota," uviedol David Marek, hlavný ekonóm spoločnosti Deloitte.

 

Ďalšou nevýhodou priemyselného zameranie Česka je citlivosť tohto odvetvia na vonkajší ekonomický vývoj. "Preto je česká ekonomika kolísavejšia než väčšina ostatných európskych ekonomík," dodal Marek.

 

Eurostat porovnal tiež vývoj za posledných 20 rokov. Vyplynulo z neho, že oproti roku 1995 sa situácia v Česku z hľadiska v závislosti od priemyslu nijako nezmenila.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies