Česko hľadá spôsob, ako vyzbrojiť Kurdov

NETKY.SK • 13 August 2014, 11:43 • 2 min
Česko hľadá spôsob, ako vyzbrojiť Kurdov

PRAHA - Česká vláda hľadá spôsob, ako vyzbrojiť irackých Kurdov v boji proti militantom Islamského štátu, aj prostredníctvom súkromných spoločností, citovali v stredu české médiá ministra obrany Lubomíra Zaorálka. Európska únia nedosiahla v utorok dohodu v otázke vyzbrojenia irackých Kurdov, no povolila jednotlivých členským krajinám zaslať Kurdom zbrane v koordinácii s Bagdadom.

slovakia

left justify in out

"Máme predstavy, čo Kurdi chcú a máme niečo, čo im môžeme ponúknuť," povedal Zaorálek v rozhovore pre denník Hospodárske noviny. "Snažíme sa nájsť spôsob, ako dať dokopy nejaké veci aj bez rozhodnutia vlády. Nemusí to byť o dodaní munície zo štátnych skladov." Zaorálek povedal, že riešením by bolo využitie súkromných spoločností, no ich mená neuviedol.

 

Iracký prezident Masúd Barzání požiadal v nedeľu medzinárodné spoločenstvo o poskytnutie zbraní Kurdom na pomoc proti islamským ozbrojencom, ktorí sa ešte v júni zmocnili veľkej časti severozápadného Iraku vrátane druhého najväčšieho mesta Mósul, a spojili ju s priľahlým územím Sýrie do spoločného "kalifátu". Podľa údajov OSN pred postupujúcimi fundamentalistami utieklo z domova vyše milióna kresťanov a iných príslušníkov menšín. USA koncom minulého týždňa zareagovali leteckými útokmi na pozície militantov a zhadzovaním humanitárnej pomoci pre utekajúce menšiny. V súčasnosti rastie medzinárodný tlak aj na iné krajiny, aby Iračanom vrátane Kurdov nejako pomohli.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies