Česko dodá Kurdom muníciu, strelné zbrane a výstroj

NETKY.SK • 15 August 2014, 14:07 • 2 min
Česko dodá Kurdom muníciu, strelné zbrane a výstroj

PRAHA - Pomoc Českej republiky kurdským jednotkám, ktoré na severe Iraku bojujú s extrémistami Islamského štátu, by nemala pozostávať ani z rakiet, ani z nákladných vozidiel Tatra, ale skôr z munície do ručných zbraní.

slovakia

left justify in out

V rozhovore pre denník Mladá fronta DNES to uviedol prvý námestník českého ministra zahraničných vecí Petr Drulák.
     

Muníciou sa však napriek tomu prípadné dodávky vojnového materiálu z ČR do Iraku nekončia. Slovo budú mať aj tamojšie zbrojovky: aj keď ťažká technika, ako napríklad tatrovky, o ktorých sa ešte v utorok špekulovalo, na Blízky východ pravdepodobne vôbec nedorazia.
     

"Českí súkromní dodávatelia už nejaký materiál ponúkli na kúpu kurdským úradom i centrálnej vláde v Bagdade. My sme ale ochotní vydať licencie len na ručné zbrane," citoval dnes Druláka spravodajský server iDNES.cz.
     

Všetko ešte musí posvätiť pražská vláda, ktorá má však práve teraz prázdniny a zasadá až na konci augusta. Konečnú podobu pomoci by mohlo ovplyvniť aj dnešné stretnutie ministrov zahraničných vecí krajín EÚ v Bruseli, ktorí majú vojnové dodávky do Iraku skoordinovať, píše iDNES.cz.
     

Expert a šéfredaktor Armádneho technického magazínu Michal Zdobinský sa domnieva, že kurdské jednotky potrebujú na zastavenie islamských separatistov skôr ťažšiu techniku, ako sú delá či aspoň mínomety.

     

Všeobecne by však podľa neho mohli odísť z Česka do zahraničia staršie zbrane, ktorých je prebytok alebo sa s nimi do budúcnosti už nepočíta - napríklad samopaly vz. 58 či "pancierovky" RPG-7, a potom aj zdravotnícky materiál a výstroj, približuje Zdobinský.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies