Česko sa chce brániť proti teroristom: Občania budú mať ústavné právo zastreliť ich

NETKY.SK • 3 Január 2017, 07:51 • 2 min
Česko sa chce brániť proti teroristom: Občania budú mať ústavné právo zastreliť ich

PRAHA - České ministerstvo vnútra chce ústavným zákonom umožniť občanom použiť legálne držané zbrane na zaistenie bezpečnosti krajiny. Návrh novely, ktorý predložilo, by chcelo presadiť ešte do tohtoročných parlamentných volieb. Informovala o tom Česká televízia.

slovakia

left justify in out

Ministerstvo vnútra chce navrhovaným ústavným zákonom, ktorý je momentálne v medzirezortnom pripomienkovom konaní, umožniť ľuďom obranu pred teroristami - napríklad pri útokoch, k akým došlo v uplynulom roku v Nice a v Berlíne. Útočníci v oboch prípadoch vrazili do davu ľudí nákladnými vozidlami.

"Vychádzame z toho, že ochrana najmä takzvaných mäkkých cieľov nemôže byť nikdy plne zaistená bezpečnostnými kapacitami štátu, ktoré nemôžu byť v permanentnom dosahu kedykoľvek a kdekoľvek, kde sa vyskytujú ľudia," píše ministerstvo v dôvodovej správe. Preto chce majiteľom legálne držaných strelných zbraní umožniť, aby v takýchto prípadoch zasiahli.

"Návrh ústavného zákona nemá za cieľ zakotviť držanie zbraní a streliva ako základné právo po vzore napríklad druhého dodatku Ústavy Spojených štátov amerických," upozornil rezort vnútra.

Navrhované právo by malo byť len jednou z možností a malo by sa vzťahovať výhradne na českých občanov a české územie.

Bližšie podmienky by mala stanoviť nadväzujúca novela o zbraniach, ktorá by podľa ministerstva vnútra mala priniesť vyššie nároky na majiteľov strelných zbraní. Podľa ministerstva by napríklad museli absolvovať pravidelné povinné streľby.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies