Česko čakajú záveje snehu a radikálny pokles teploty

NETKY.SK • 28 December 2016, 16:54 • 2 min
Česko čakajú záveje snehu a radikálny pokles teploty

PRAHA - Česko zasype sneh a teploty na celom území krajiny razantne klesnú. Napísal to dnes spravodajský server Novinky.cz s tým, že takéto ochladenie predpovedajú meteorológovia na začiatok nového roka. Najchladnejšie by v ČR malo byť od pondelka 9. januára, keď sa teploty cez deň môžu pohybovať iba okolo mínus desať stupňov Celzia.

slovakia

left justify in out

Na prelome roka bude v ČR prevládať inverzný charakter počasia s rannými teplotami od mínus jeden po mínus šesť stupňov Celzia. Cez deň zasa medzi mínus dvoma až štyrmi stupňami Celzia.

Počasie v Európe by mal podľa servera nemeckého týždenníka Focus od začiatku roka ovplyvňovať chladný vzduch, ktorý bude prúdiť zo sibírskej oblasti.

Výrazne ochladzovať sa začne hneď po Novom roku, tvrdia českí meteorológovia. "Do strednej Európy začne prúdiť studený vzduch od severovýchodu až východu a zároveň začne pribúdať zrážok, ktoré budú aj v nížinách snehové," opísala Dagmar Honsová zo spoločnosti Meteopress.

Denný úhrn zrážok by sa na horách mal pohybovať až okolo desiatich centimetrov, v nižších polohách okolo piatich centimetrov. Ráno by mali teploty klesať až na mínus osem stupňov Celzia, cez deň by sa mali pohybovať okolo nuly.

"Ďalší výrazný pokles teplôt nás podľa posledných výsledkov modelov čaká od 9. januára. Oblačnosti aj zrážok bude ubúdať, ale teplota pôjde strmo nadol, pričom jeden z možných variantov udáva v ranných minimách teploty aj v nížinách pod mínus 15 stupňov Celzia, v popoludňajších maximách teploty okolo mínus desať stupňov Celzia," uviedla Honsová s tým, že úspešnosť predpovede sa pohybuje okolo 70 percent.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies