Česko bude meniť prevádzkovateľa mýta, nový bude zrejme oveľa lacnejší

NETKY.SK • 8 Marec 2018, 20:14 • 2 min
Česko bude meniť prevádzkovateľa mýta, nový bude zrejme oveľa lacnejší

PRAHA - Česko sa chystá zmeniť správcu mýtneho systému. Ten nový môže byť výrazne lacnejší.

slovakia

left justify in out

Správa českého mýtneho systému môže po roku 2019 výrazne zlacnieť. Po otvorení predbežných ponúk štvorice záujemcov o správu českého mýta to povedal český minister dopravy Dan Ťok. Ceny troch zo štyroch ponúk sa pohybovali v rozmedzí tretiny až polovice pôvodnej ceny. Tú ministerstvo vlani stanovilo na zhruba 29 miliárd Kč (1,14 miliardy eur).

 

"Sme hlboko pod očakávaním, veľmi ma to prekvapilo. Za vybudovanie nového systému a jeho prevádzku máme šancu platiť menej, než za dnešnú prevádzku," uviedol Ťok. Český štát v súčasnosti platí za správu mýta okolo 1,5 miliardy Kč ročne.

 

Pri výpočte uvedenej ceny vychádzali úradníci z nákladov, ktoré český štát za správu mýta v súčasnosti platí. Tieto náklady potom zvýšili o predpokladanú hodnotu nových služieb, ktoré budú od víťaza tendra požadovať.

 

Minister dopravy zatiaľ neuviedol bližšie podrobnosti k ponukám a poukázal na to, že jednotlivé ponuky majú 600 až tisíc strán a je nutné ich detailne preštudovať. "To hodnotiacemu tímu zaberie nejaký mesiac," dodal Ťok s tým, že po tejto fáze ministerstvo už môže vyhlásiť víťaza. Ak sa tak nestane, prídu na rad rokovania so záujemcami. Podpísať zmluvu s víťazom chce úrad najneskôr na jeseň, aby mal nový správca mýta dostatok času na prípravu pred spustením nového systému.

 

Do výberového konania na správu mýta v Česku sa prihlásili štyria uchádzači - doterajší prevádzkovateľ Kapsch, slovenský SkyToll, maďarský National Toll Payment Services a nemecká firma T-Systems. Mýtne v Česku vyberá elektronicky od roku 2007 prostredníctvom systému mikrovlnných mýtnych brán firma Kapsch. Teraz tvorí spoplatnenú sieť viac ako 1400 kilometrov diaľnic a ciest prvej triedy. Za desať rokov sa na mýte vybralo 77,5 miliardy Kč.

(1 EUR = 25,427 CZK)

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies