Česko a Slovensko majú spoločný záujem, aby európsky projekt fungoval

NETKY.SK • 17 September 2018, 14:54 • 2 min
Česko a Slovensko majú spoločný záujem, aby európsky projekt fungoval

Košice– Dobrú spoluprácu a vzťahy medzi Slovenskou a Českou republikou, a to aj v rámci Vyšehradskej štvorky a Európskej únie (EÚ) ocenil v Košiciach na spoločnom rokovaní vlád oboch krajín český premiér Andrej Babiš.

slovakia

left justify in out

V súvislosti s problémami, ktorým Európa čelí, zdôraznil potrebu jednoty bez rozdeľovania sa na východ a západ.

 

"My určite máme spoločné názory a máme záujem, aby európsky projekt fungoval. Vďaka tomu máme mier, ale musíme sa vrátiť k tým štyrom pôvodným slobodám - voľný pohyb osôb, tovaru, kapitálu, služieb. Nie je možné, aby naši prepravcovia boli limitovaní alebo naše firmy, ktoré pracujú v zahraničí, mali iné podmienky ako lokálne firmy," povedal Babiš v úvodnom príhovore.

 

Spoločné vládne rokovanie v Košiciach sa týka aj stredajšej a štvrtkovej (19.-20.9.) neformálnej vrcholnej schôdzky EÚ v Salzburgu, ktorej témou bude okrem iného migračná politika. "Musíme jasne hovoriť naše názory na európsky rozpočet, ktorý mne osobne sa vôbec nepáči, alebo na Frontex (agentúra pre pohraničnú a pobrežnú stráž), ktorý podľa môjho názoru nepotrebujeme," skonštatoval.

 

Spoluprácu Česka, Slovenska, Poľska a Maďarska v rámci V4 označil Babiš za perfektnú.

 

"Všetci štyria premiéri vystupujeme ako jeden blok, ktorý zastupuje 65 miliónov ľudí, a aj keď sme, povedzme menšie štáty, to neznamená, že nemáme jasné návrhy a myšlienky," povedal český premiér.

 

Pripomenul ďalej, že v Košiciach ide v poradí už o šieste stretnutie oboch vlád, tento rok aj v súvislosti s významnými výročiami slovensko-českej vzájomnosti. Ja podľa neho dôležité, že táto tradícia pokračuje, rovnako ako aj spoločné oslavy 100. výročia založenia Československa.

 

"Tešíme sa, že pán premiér (Peter Pellegrini) príde do Prahy 27. októbra a my zase sa tešíme, že prídeme do Tatier 30. októbra," dodal.

Aj keď sa spoločný štát rozdelil, majú obe krajiny podľa Babiša k sebe najbližšie, o čom svedčia aj vzájomné ekonomické a politické vzťahy a spolupráca.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Petra new
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies