Českí vedci zamieria do Amazónie: Budú skúmať halucinogénny nápoj. Dokáže vraj vyliečiť závislosti aj depresie

NETKY.SK • 27 November 2018, 17:45 • 2 min
Českí vedci zamieria do Amazónie: Budú skúmať halucinogénny nápoj. Dokáže vraj vyliečiť závislosti aj depresie

PRAHA - Premeniť amazonskú džungľu na výskumné laboratórium? Práve o to sa pokúsi tím pod vedením neurovedca Tomáša Páleníčka, výskumníka psychoaktívnych látok z Národného ústavu duševného zdravia, ktorý chystá výpravu Expedícia Neurón.

slovakia

left justify in out

Cesta hlboko do amazonského pralesa si stanovila za cieľ preskúmať potenciál juhoamerického "magického elixíru" menom Ayahuasca.

 

Ayahuasca, kečuánsky "liana duše" či "liana mŕtvych", je z liany Banisteriopsis CAAP a ďalších rastlín. V mene ayahuasca sa označuje aj samotná liana, niekedy sa nápoj pripravuje len z nej. 

 

Pomoc proti depresii?

 

Ayahuasku, ktorú môžeme klasifikovať ako psychadelikum, užívajú domorodí ľudia z Amazónie za účelom liečenia. Nedávno sa v klinických podmienkach preukázali terapeutické účinky ayahuasky u depresívnych pacientov odolných voči zavedeným liečebným postupom.

 

"K dnešnému dňu však neboli hlásené žiadne vedecké informácie o akútnych a dlhodobých účinkoch ayahuasky podanej v tradičnom kontexte. Plánovaná štúdia sa teda zameria na jej neuropsychologické a neurobiologické účinky, ktoré budú vedci vyhodnocovať pomocou psychometrických stupníc a EEG. Podá sa zdravým dobrovoľníkom domorodým šamanom v Amazónii," vysvetlil Páleníček. Informuje portál Novinky.cz

 

img

Neurovedec Tomáš Páleníček. Zdroj: Youtube

 

Do ČR príde prednášať Ninawa Inu Huni Kui

 

Na konci novembra Prahu podľa navštívi neurovedec Eduardo Schenberg, ktorý sa venuje výskumu ayahuasky a psychoterapii s využitím psychadelických látok.

 

 

Príde spolu so zástupcom tradičných komunít, Ninawa Inu Huni Kui, ktorý je nedávno zvoleným prezidentom FPEHAC, organizácia spájajúca všetkých obyvateľov Huni Kui žijúci v rozsiahlej oblasti štátu Acre, hlboko v brazílskej Amazónii. Cieľom je dotiahnuť prípravy výskumnej expedície.

 

"Na stretnutí bol prizvaný aj známy antropológ žijúci vo Švajčiarsku Jeremy Narby, okrem iného autor knihy Kozmický had, ktorý strávil niekoľko rokov života s ľuďmi kmeňa Ašaninkov v peruánskej Amazónii, kde opísal pôvodné spôsoby použitia zdrojov dažďového pralesa. Všetci v obdobnej zostave vystúpia aj pre verejnosť v rámci prednáškového a diskusného bloku nazvaného "Veda stretáva tradíciu", ktoré prebehnú v Prahe a Ostrave," zhrnul Páleníček.

 

V Prahe to bude v stredu 28. novembra v budove Filozofickej fakulty Univerzity Karlovej, v Ostrave deň potom na zatiaľ nespresnenom mieste.

 

Štúdie v zahraničí 

 

Jedna štúdia sa uskutočňuje v Brazílii na ľuďoch trpiacich chronickou depresiou, ktorí zle reagujú na bežné antidepresíva.

 

Predbežné výsledky sú pozitívne. Ayahuasca však môže byť nebezpečná, zvlášť pre ľudí, ktorí užívajú antidepresíva, trpiaci psychózou alebo srdcovými problémami, pre epileptikov a astmatikov.

 

 

"Musíme sa uistiť, že ľudia sú fyzicky aj duševne schopní ayahuascu zniesť," vysvetľuje vedec Jeff. Popularita nápoja, ktorý si niektorí obstarávajú na internete, však tiež priťahuje šarlatánov a môže dôjsť k dramatickým situáciám. Rastlina totiž síce vyvoláva eufóriu, ale niekedy aj depresie a paranoidné výbuchy či záchvaty paniky. Mnohým závislým ľuďom od návykových látok vraj však dokáže pomôcť. 

 

Dominique bola závislá od kokaínu a fajčila denne dve škatuľky cigariet, kým neobjavila ayahuascu, halucinogénny nápoj pochádzajúci z Amazónie. "So všetkým som zrazu prestala, a to bez akéhokoľvek úsilia," hovorí.

 

O tom či je nápoj naozaj bezpečný odhalia až ďalšie štúdie. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona