Českí vedci vyvinuli špeciálny povrch pre pestovanie buniek, môže pomôcť pri liečbe popálenín

NETKY.SK • 1 Október 2015, 17:08 • 2 min
Českí vedci vyvinuli špeciálny povrch pre pestovanie buniek, môže pomôcť pri liečbe popálenín

PRAHA - Českí vedci vyvinuli nové materiály so špeciálne upraveným povrchom, na ktorom môžu rásť nové ľudské bunky. Zavedenie tohto objavu do praxe by znamenalo veľkú pomoc najmä pre ľudí s ťažkými popáleninami.

slovakia

left justify in out

V budúcnosti by sa mali dať vypestovať napríklad cievne protézy alebo kostné tkanivá. Ako informoval rozhlas.cz vedec Václav Švorčík za tento objav dostal Cenu predsedu Grantovej agentúry ČR. Nové materiály so špeciálne upraveným povrchom vhodné pre pestovanie ľudských buniek vynašiel profesor Václav Švorčík s tímom kolegov z vysokej chemicko-technologickej školy. 

 

„Vďaka tomu, že sa na povrch podarí chemicky pripojiť kovové nanočastice, dosiahneme to, že je povrch materiálu elektricky vodivý,“ vysvetľuje Václav Švorčík. „Skutočne sa ukázalo, že sa na tomto materiály bunkám lepšie darí prežiť. To je len prvá fáza. Následne rastú až pokryjú celý povrch materiálu,“ objasnil proces. 

 

Objav by bol významným najmä pri ťažkých popálenách, ktoré sa všeobecne veľmi ťažko liečia. „Umelá koža a iné náhradné kryty sú len dočasné. Preto je liečba popálením tak náročná. Vždy musí byť napokon použitá koža pacienta,“ upozorňuje Švorčík. 

 

„Študujeme možnosť pestovania kožných buniek pre konkrétneho pacienta.  Náhradné časti by boli vypestované na povrchu substrátu, a potom prenesené na poškodené miesto,“ doplnil. Časť objavu už chráni patent. Okrem bio aplikácii sa v budúcnosti počíta aj s využitím v elektronike.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona