Českí vedci vyvinuli látku, ktorá prinúti rakovinotvorné bunky k samovražde

NETKY.SK • 20 Január 2017, 15:43 • 2 min
Českí vedci vyvinuli látku, ktorá prinúti rakovinotvorné bunky k samovražde

PRAHA - V Českej republike začnú testovať nový liek na rakovinu prsníkov, ktorý by mohol pomôcť pacientkam s najagresívnejšou formou rakoviny. Českí vedci vyvinuli látku, ktorá nádorové bunky prinúti doslova k samovražde. Nový preparát vyvíjali štyri roky.

slovakia

left justify in out

Nová látka spôsobí naštartovanie programu apoptóza, čo v podstate znamená zničenie bunky samotnej. „Tento program vedie k aktivácii proteínov a celej kaskáde dejov. Tie vedú k tomu, že bunka skutočne spácha samovraždu,“ popisuje proces vedkyňa Kateřina Rohlenová pre Český rozhlas.

 

Nový preparát vychádza z lieku, ktorý sa dnes už pri liečbe rakoviny prsníkov používa. „Tento liek sme upravili tak, že sa v bunke vlastne dostáva na iné miesto a funguje v inej organele než ta pôvodná látka a dostáva sa do tzv. mitochondrie,“ vysvetľuje Rohlenová. 

 

Nová látka funguje tak, že cez mitochondrie v bunke vyvoláva niečo ako stres a ten potom spôsobí, že bunka zomrie. To znamená, že nenapadá normálne bunky ale núti tie rakovinné spáchať samovraždu.

 

Momentálne je látka už úspešne otestovaná na myšiach a dodaná lekárom, ktorí by mali začať s klinickými testami na chorých pacientoch. Ak všetko dopadne dobre, lekári by nový liek mohli začať používať za 5 až 6 rokov. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona