Českí špecialisti transplantovali pacientovi súčasne päť orgánov

NETKY.SK • 19 December 2014, 14:15 • 2 min
Českí špecialisti transplantovali pacientovi súčasne päť orgánov

PRAHA - Špecialisti z pražského Inštitútu klinickej a experimentálnej medicíny (IKEM) uskutočnili unikátnu operáciu, pri ktorej 60-ročnému pacientovi transplantovali súčasne päť orgánov: žalúdok, slinivku, slezinu, pečeň a tenké črevo. Oznámil to dnes server iDNES.cz, podľa ktorého išlo o vôbec prvú transplantáciu tohto typu v Českej republike.

slovakia

left justify in out

Transplantácia sa uskutočnila už pred týždňom. Stav pacienta je po operácii stabilný a v súčasnosti sa nachádza na resustitačnom oddelení. 

 

Mužovi pred piatimi rokmi diagnostikovali cirhózu vyvolanú autoimunitným ochorením. Do IKEM ho pôvodne poslali ako kandidáta na transplantáciu pečene. Podrobné vyšetrenia však odhalili rozsiahlejšie poškodenia, takže bolo potrebné transplantovať viacero orgánov zároveň. 

 

Pacient musel pred operáciou každé dva dni dochádzať do nemocnice, kde mu odoberali vodu z dutiny brušnej. Jeho stav sa pritom prudko zhoršoval, robila mu problémy už aj chôdza a zostávalo mu len veľmi málo času života. 

 

Na vhodného darcu orgánov sa čakalo asi osem týždňov, k čomu prispela pacientova pomerne vzácna krvná skupina. Všetci lekári operovali vo svojom voľnom čase a bez nároku na honorár. 

 

Zákrok prebiehal v troch fázach. Prvým krokom bol odber orgánov od zosnulého darcu. V ďalšej fáze chorému pacientovi odobrali z dutiny brušnej takmer všetky orgány. Treťou fázou bolo vloženie žalúdku, slinivky, sleziny, pečene a tenkého čreva.

 

Proces hojenia podľa lekárov prebieha uspokojivo. Pacient je v stabilizovanom stave, spolupracuje a venuje sa rehabilitácii. Dnes už začal aj chodiť a dostal trochu vody. Väčšinu výživy zatiaľ dostával do žily, aby sa príliš nezaťažoval nový žalúdok a tenké črevo. Na resuscitačnom oddelení zostane minimálne tri týždne. 

 

Pražský IKEM sa unikátnym zákrokom dostal medzi elitnú desiatku európskych centier, ktoré dokážu transplantovať tenké črevo. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies