Českí sklári sa stavajú na nohy

NETKY.SK • 31 August 2013, 16:21 • 2 min
Českí sklári sa stavajú na nohy

PRAHA - Ich tržby v minulom roku stúpli takmer o desatinu aj vďaka dopytu zo zahraničia.

slovakia

left justify in out

Českým sklárom sa začína pomaly, ale isto dariť. Ich tržby v minulom roku stúpli takmer o desatinu - na 40 miliárd korún (1,55 miliardy eur). Sklársky priemysel ožíva aj vďaka dopytu zo zahraničia. Ročne sa tam vyvezie sklo takmer za 25 miliárd Kč, konštatuje na svojej internetovej stránke česká spravodajská televízia ČT24.

Rok 2005 bol pre sklársku firmu Preciosa jedným z najhorších. Teraz je všetko inak. "V tejto chvíli je české sklárstvo postavené na dizajne a remeselnej zručnosti, ktorá vo svete stále chýba, na čo narážajú naši konkurenti predovšetkým na Ďalekom východe. Tí nie sú schopní prichádzať s inováciami," povedal pre ČT24 generálny riaditeľ firmy Pavel Marek.

Českí sklári vyvážajú svoje produkty nielen na Ďaleký východ, ale aj do Ruska a krajín Európskej únie, kam mieri až 90 % ich skla. O trhy však musia bojovať.

"České sklárstvo a bižutéria stratili pre veľkú konkurenciu z Číny veľa trhov, čo je veľká škoda,"povedal pre ČT24 prezident Hospodárskej komory Českej republiky Petr Kužel.

V Česku sa vyrába veľa druhov skla. V rokoch 2008 a 2009 ale kríza zasiahla všetky sklárne. 

"Ešte v roku 2007 boli tržby sklárov 46 miliárd Kč, v roku 2008 to bolo 43 miliárd Kč, v nasledujúcich dvoch rokoch ešte o 10 miliárd menej," uviedla tajomníčka Asociácie sklárskeho a keramického priemyslu ČR Magda Purkrábková.

Krach skupiny výrobcov okolo majetkovo prepojených firiem Bohemia Crystalex Trading a Porcela Plus a rozpad sklárskeho a bižutérneho gigantu Jablonex pripravil v rokoch 2008 a 2009 o prácu tisíce ľudí.

(1 EUR = 25,735 CZK)



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies