Českí senátori odsúhlasili legalizáciu konopí na liečebné účely

NETKY.SK • 30 Január 2013, 12:17 • 2 min
Českí senátori odsúhlasili legalizáciu konopí na liečebné účely

Českí senátori odsúhlasili legalizáciu konopí na liečebné účely - Politika Český Senát odsúhlasil dnes legalizáciu konopí na liečebné účely, čo má podľa navrhovateľov pomôcť pacientom so silnými bolesťami, kŕčmi a ekzémami. Informoval o tom spravodajský s

slovakia

left justify in out

imgČeský Senát odsúhlasil dnes legalizáciu konopí na liečebné účely, čo má podľa navrhovateľov pomôcť pacientom so silnými bolesťami, kŕčmi a ekzémami. Informoval o tom spravodajský server iDNES.cz. 

Pre zákon hlasovalo 67 zo 74 prítomných senátorov a len dvaja boli proti. Keďže zákon už predtým podporila Poslanecká snemovňa, jeho ďalší osud závisí už len na podpise prezidenta ČR Václava Klausa. 

"Je to prelom po dlhoročnej kriminalizácii ľudí, ktorí poznali liečebné účinky marihuany pri potlačovaní príznakov niektorých chorôb," komentoval schválenie zákona šéf senátorov opozičnej ČSSD Petr Vícha.

Doteraz boli v ČR konope s vyšším obsahom účinnej látky THC na zozname drog. Ak legislatívu podpíše prezident, bude ich možné zakúpiť len v lekárňach na elektronický lekársky predpis. 

Najskôr sa budú konope pre liečebné účely len dovážať, napríklad z Holandska alebo Izraela. Po roku ich budú môcť pestovať aj firmy v ČR, ktoré vo výberovom konaní získajú licenciu od Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv. Vypestovanú surovinu bude vykupovať a distribuovať štát. 

Sociálni demokrati kritizovali skutočnosť, že sušené časti rastliny a lieky z nich nebudú aspoň sčasti hradené zo zdravotného poistenia. Pacienti tak za liečbu konopí mesačne zaplatia aj niekoľko tisíc korún.

Jeden z navrhovateľov zákona, Pavel Bém (ODS), pred senátormi zdôraznil, že zákon neznamená legalizáciu marihuany, keďže jej individuálne pestovanie zostane naďalej zakázané. Konope z lekární by mali pomôcť napríklad aj pacientom s vážnymi onkologickými a neurologickými ťažkosťami. 

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona